Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Élő periódusos rendszer
A periódusos rendszer elemeit 118 diák jelenítette meg a soproni középiskola udvarán Fotó: Németh Péter

Remekül sikerült a soproni széchenyisek rekordkísérlete

Élő periódusos rendszer

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.

Az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya hirdette meg a nagy „Periódusos Rendszer Performansz Guinness Record és Magyar Rekordállítás-kísérlet 2019”-et. A periódusos rendszer nemzetközi évéhez kapcsolódó országos eseménybe több mint hetven iskola és négy egyetem kapcsolódott be. Az indítási jel a Kossuth Rádióban hangzott el pénteken 10:57 perckor.

– A periódusos rendszer elemeit 118 diák jelenítette meg, egy tanuló pedig Mengyelejevet, a rendszer kidolgozóját képviselte. Ő irányította a többieket – tudtuk meg Kiss-Huszta Pálmától, a Széchenyi-gimnázium kémia szakos tanárától. – Találtunk egy remek periódusosrendszer-dalt, és miközben ez szólt, a guggoló helyzetben lévő diákok – fejük felett egy vegyjelet és egy rendszámot tartalmazó lappal – egyenként felálltak. Mivel erre összesen két és fél perc állt a rendelkezésükre, jól összehangolt munkára volt szükség.

Az emeletről figyelő nézők számára egy óriási periódusos rendszer bontakozott ki, melyet videóra is rögzítettek. A leleményes ötlet megvalósításában az iskola öt osztálya, a természettudományos munkaközösség tagjai és a kémia szakos tanárok vettek részt, a koreográfiában pedig a testnevelés szakos kollégák segítettek.

– Mind a szervezők, mind a résztvevők szerint remekül sikerült az egyedülálló kezdeményezés – tette hozzá a tanárnő. – Versenyt is hirdettek a performanszok között, amelyre másfél perces videó beküldésével lehet benevezni. A három legjobbat szakmai zsűri választja ki, a közönségdíjról pedig szavazás dönt.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Petra imád versenyezni

Petra imád versenyezni

2020. 09. 23. | Madarász Réka

A Kosáry Domokos országos történelemversenyen negyedik helyezést ért el Varga Petra annak ellenére, hogy reál beállítottságú. A berzsenyis diák építészmérnöknek készül, ugyanis fontos számára, hogy hasznosat és maradandót alkosson.