Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Élményalapú nyári „iskola”

| Cziráki Viktória | Soproni fiatalok

Az internet és a számítástechnika dolgaiban a szülők általában nem tudnak utat mutatni a gyereknek. Sopronban tanfolyam és nyári tábor indul, hogy a fiatal ne csak „nyomkodja” az eszközt, de ténylegesen hasznát is vegye.

A számítástechnika térhódításával a világ nagyot fordult az utóbbi években. – A fiatalok ot­­thon érzik magukat a digitá­lis világban, de sokszor nem is­­merik a szabályokat – mondta el Babella Péter, aki tanfolyamokat és nyári tábort szervez, ahol a fi­­atalok megtanulhatják, hogyan lehet jól hasznát venni a technika nyújtotta lehetőségeknek. – A gye­­rekek nem mindig fogják fel az internetes cselekvéseik esetleges kockázatát, és mivel a felnőttek többsége nem tud utat mutatni, a gyerek bekerült egy olyan világba, ahol csak a saját tapasztalatából tud tanulni. Célunk megismertetni a fiatalokat a digitális kultúrával, valamint, hogy a gyerek tisztában legyen azzal, milyen cselekedete törvénybe ütköző. Ugyanis a neten akár egy gombnyomással, egy fotó megosztásával szabálysértést követhet el a gyerek. 

A szülők többsége általában azt sem tudja, hogy a gyerek mit csinál napi szinten az interneten. Kikkel ismerkedik, játszik-e, és ha igen, milyen típusú játékkal, annak milyen veszélyei vannak. – A számítógépezés függőséget okoz, ráadásul itt könnyebb függővé válni, hiszen a „gép” napi szinten jelen van az életünkben: telefonja, tabletje minden tininek van – teszi hozzá Babella Péter. – Ugyanakkor fel kell ismerni, hogy ezeket az eszközöket lehet „jól” is használni. Tanfolyamainkon a programozás alapjaival is megismerkednek a gyerekek, és azt vesszük észre, bámulatos gyorsasággal sajátítják el az ismereteket. Ezt a készséget, az úgynevezett algoritmikus gondolkodást addig kell fejleszteni, amíg fogékony rá a gyerek. A programozás kezdetben csak játék számára, de ez később, ha érdeklődik a számítástechnika iránt – jó szakemberré válva – a megélhetését is jelentheti.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...