Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ellazulás az iskolában
A Deák téri iskolában tartott relaxációs órák célja, hogy a gyerekek megnyugodjanak, kikeveredjenek a mindennapok pörgéséből Fotó: Griechisch Tamás

„Igyekszem meghitt, intim teret biztosítani a gyerekeknek”

Ellazulás az iskolában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Heti egyszer relaxációs foglalkozásokon vehetnek részt a Deák téri iskola alsó tagozatos tanulói. Ezeken az alkalmakon semmi sem kötelező, az a lényeg, hogy legyen egy olyan hely, ahol a diákok kikapcsolhatnak, ellazulhatnak.

Wischyné Veszprémi Eszter mindig is úgy gondolta, aki emberekkel foglalkozik, annak oda kell figyelnie az egészségére – nemcsak a testire, hanem a lelkire is. Megtanulta az autogén tréninget, és a módszer annyira magával ragadta, hogy folyton kereste annak a lehetőségét, hogy a gyerekeknek is átadhassa. Ekkor találkozott a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület Diákrelaxáció elnevezésű képzésével. A 3. B osztály tanító nénije immár öt éve tart testnevelés órák keretén belül diákoknak relaxfoglalkozásokat – jelenleg a saját osztályának és egy másik osztály ahhoz kedvet érző tanulóinak. A gyerekektől és a szülőktől kapott pozitív visszajelzések újra és újra lelkesedéssel és erővel töltik fel Esztert. Tavaly az iskola védőnője, Szász Tünde is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

– Igyekszem meghitt, intim teret biztosítani a gyerekeknek, ahol a mindennapok pörgéséből kikeveredve, az őket érő számtalan stresszforrástól távol megnyugodhatnak. Minden gyerek más: valakinek ez könnyen, másnak nehezebben megy, de semmit sem erőltetek rájuk – mesélte a tanítónő. – A relaxáció amellett, hogy a testet és a lelket harmonizálja, megtanítja a gyerekeket önmagukra figyelni, miközben fejlődik a koncentrációs képességük, a testtudatosságuk, oldódik a szorongásuk, könnyebben alszanak el. Olyan módszert kapnak, amivel meg tudják nyugtatni magukat, amihez később is bármikor nyúlhatnak, ha stresszhelyzetben vannak.

A foglalkozások elején és végén a gyerekek körben ülnek, és megosztják egymással az élményeiket. Elmondják, hogy mi váltott ki belőlük nagy izgalmat az elmúlt héten, az óra végén pedig arról beszélnek, hogy érezték magukat a 45 perc során, melyik játék fogta meg őket a legjobban. Az élménymegosztó körök között rengeteg játék, mese és mozgásos feladat szolgálja a napi rutinból való kizökkenést. Eszter pedig mindazokkal szeretettel foglalkozik, akik azt szeretettel befogadják.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...