Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Életmentő segítség

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A halmozottan sérült Daróczi Dorkának segítségre van szüksége. A család mindent megtesz azért, hogy élhetőbb körülményeket teremtsen a hétéves kislánynak, a rá váró műtétek és a rehabilitáció költségei azonban tetemesek.

Még felsorolni is nehéz azt a töménytelen szenvedést, melyen Dorottya Flóra a születésétől kezdve átment. A kislány – szívbeteg édesanyja ötödik gyermekeként – 2013 márciusában, 30 hétre, egy kilogrammos testsúllyal jött a világra. A harmadik napon tüdővérzést kapott, a második héten az orvosok észrevették, hogy a szívfala meg van vastagodva. A szivét nem tudták megoperálni, kezdődő vízfejűsége és szemproblémái miatt azonban több operáción is átesett. Anyukája 3 hónaposan vihette haza a kórházból. 

– Rengeteget kínlódtunk, Dorottyának folyamatosan fájt a feje, sokszor volt kórházban, és többször tüdőgyulladást is kapott – mesélte Darócziné Bimbó Mária, a kislány édesanyja. – Egyévesen epilepsziás lett, háromévesen négy napra kómába eset. Ezalatt kétszer operálták. Mivel egészséges testhelyzetben sem ülni, sem feküdni nem képes, állandó fájdalmai vannak, melyeket gyógyszerrel próbálunk enyhíteni.

A mosolygós kislány mindent ért, de beszélni nem tud. Most tanulja a szemegérrel történő kommunikációt. A családja folyamatosan újabb és újabb fejlesztőeszközöket szerez be neki, hiszen szeretnék, ha javulna az állapota.

– Dorka jelenleg izomműtétre és több gerincműtétre vár, majd egy költséges rehabilitáció következik – tette hozzá az édesanya. – Amit tudunk, megoldunk saját magunk. Nem szívesen kérünk, viszont ezek az anyagi terhek már meghaladják a lehetőségeinket. Többen is támogattak már bennünket, akiknek ezúton is szeretnénk hálánkat kifejezni. 

Adományok

Ha valaki segítene Dorkáéknak, a következő számlaszámra várja a család a felajánlásokat: 10403473-86768276-80781006 (K&H), Daróczi Dorottya Flóra, IBAN: HU95, SWIFT/BIC kód: OKHB HUHB, közlemény: Adomány Dorkának.

Kapcsolódó cikkek

Tehetségpont

2021. 01. 20. | Munkatársunktól

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pozitívan bírálta el a pályázatát, így a Soproni Széchenyi István Gimnázium megkapta a Regisztrált Tehetségpont címet. Az elismerés lehetőséget nyújt arra, hogy a tehetséggondozó munkát még magasabb szinten lássák el.

 

„Beleszerettem Magyarországba”

2021. 01. 20. | Pluzsik Tamás

Az új soproni japántanár – Towaki Mimu tavaly októberben költözött városunkba, azóta online oktatja diákjait. Sopron és a japán Kazuno között 2002 májusában jött létre testvérvárosi kapcsolat, de már ezt megelőzően is volt együttműködés, például 1997-től rendszeresen érkeznek a nyelvtanárok városunkba.