Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Élete a programozás
Szabó Ádám szabadidejében programokat ír Fotó: Németh Péter

Élete a programozás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A rendszergazdának készülő Szabó Ádám a handleros informatikus diákok közül is kitűnik tehetségével. A végzős tanuló a tavalyi tanévben eljutott egy rangos szakmai versenyre is.

Az érettségi előtt álló tanulók minden évben megmérettethetik szakmai tudásukat az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatantárgyak versenyén. Az elmúlt tanévben 40 különböző ágazatban 38 versenybizottság előtt 792 tanuló adott számot a tudásáról. A Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának informatikusait Szabó Ádám képviselte. A 13. osztályos fiú 25. helyezést ért el, ami 25 többletpontot jelent majd a felvételin. Az első forduló számítógépes online feladatmegoldásból állt, a döntőt pedig tavasszal Szolnokon rendezték meg. Ádám azóta leérettségizett, és beiratkozott iskolája rendszergazdai képzésére, ahol szigorúan szakmai ismereteket sajátít el. 

– Kiskorom óta érdekel az informatika világa, különösen a számítógépek működése – meséli Ádám. – A handleros képzés remek alkalmat adott arra, hogy még közelebb kerüljek hozzájuk. A rendszergazda végzettség megszerzése után szeretnék továbbtanulni – szoftverfejlesztést, programozást. Egyelőre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyi Főiskolai Karát néztem ki, de ez még változhat.

Az elkötelezett fiatalember szabadidejében gyakorlásképpen programokat ír, és informatikával kapcsolatos projektekkel foglalkozik. Jelenleg egy olyan óra fejlesztésén dolgozik, amelynek egy fatányér a számlapja, a mutatók helyett pedig ledes izzókon láthatjuk a perceket.

Kapcsolódó cikkek

Tehetségpont

2021. 01. 20. | Munkatársunktól

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pozitívan bírálta el a pályázatát, így a Soproni Széchenyi István Gimnázium megkapta a Regisztrált Tehetségpont címet. Az elismerés lehetőséget nyújt arra, hogy a tehetséggondozó munkát még magasabb szinten lássák el.

 

„Beleszerettem Magyarországba”

2021. 01. 20. | Pluzsik Tamás

Az új soproni japántanár – Towaki Mimu tavaly októberben költözött városunkba, azóta online oktatja diákjait. Sopron és a japán Kazuno között 2002 májusában jött létre testvérvárosi kapcsolat, de már ezt megelőzően is volt együttműködés, például 1997-től rendszeresen érkeznek a nyelvtanárok városunkba.