Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

A kortárs csoport ötlete Kassainé Schmuck Vivientől származik, aki a diákönkormányzat vezetőjeként mindig is közel állt a diákokhoz. Később, amikor nevelési igazgatóhelyettes lett, szembesült azzal, hogy rengeteg a fegyelmi tárgyalás, és sok tanulót bocsátanak el az iskolából. 

– Főiskolás koromban voltak hasonló csoportok, melyeken közösen próbáltuk megoldani a magánéleti gondjainkat – mesélte az igazgatóhelyettes. – A diákok kifejezetten élvezik a személyiségfejlesztő, önismereti játékokat, és plusz motivációt jelent számukra az is, hogy azokat, akiknél látványos javulás tapasztalható, év végén elvisszük kirándulni.

A foglalkozásokat általában hetente egyszer tartják – Svéger Nikolett szociális segítő és Gergácz Orsolya iskolapszichológus részvételével. A csoport tagjai többnyire kilencedikesek: azokat hívják meg, akiknek fegyelmi problémái, viselkedési zavarai vannak. A csoport vezetője Horváth Bettina, aki rengeteg energiát fektet a közösség működésébe. Kezdetben önkéntes előadásokat tartott az osztályoknak a csoport működéséről, sőt már egy győri előadássorozaton is beszélt ugyanerről.

– Kassainé Schmuck Vivien tanárnő azért engem választott a csoport vezetőjének, mert kilencedikben hihetetlenül mogorva és elutasító voltam az osztálytársaimmal, azóta viszont – az ő segítségével – nagyon megváltoztam – mesélte Betti. – Én vagyok az élő példa arra, lehet tenni azért, hogy valaki az iskolában maradjon. Beszélgetéseink hatására rájöttem ugyanis, hogy le szeretnék érettségizni, idővel családot is alapítanék, és ezért tennem is kell.

Az igazgatóhelyettes és Betti minden alkalomra készülnek: ha kell, szerepjátékkal, ha kell, az akutális problémák megfelelő megoldási lehetőségeivel.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...