Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dorina a művészetnek él
Szendi Dorina

Dorina a művészetnek él

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Szendi Dorina évek óta tudatosan készül az építészhivatásra: egyetemi tanulmányai mellett részt vesz több olyan programon, amely a fejlődését szolgálhatja.

A családi hagyományok indították el Szendi Dorinát az építészet irányába: édesapjának építőipari vállalkozása van. A Nyúlon élő, de Pannonhalmáról származó lány az ­Eötvös-szakgimnázium SNI-s osztályában érettségizett. Igaz Csilla rajztanár volt az osztályfőnöke, aki hamar felfedezte tanítványa tehetségét, felkarolta, és versenyeken indította.  

– A diszlexia némileg gátolt a tanulásban, de a Jóisten egyik kezével ad, a másikkal elvesz – meséli mosolyogva Dorina. – 12.-ben a tanulás mellett tudatosan készültem a felvételire: Halácsi Katalinhoz jártam előkészítőre. A portfólióm és a munkáim alapján felvettek a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének építőművész szakára, ami tulajdonképpen az építészet és a művészet eggyé válása.

Az energikus lány az egyetem mellett saját vállalkozásukban dolgozik. Nyáron az Ybl Miklós Építéstudományi Kar épületfelmérő táborában, majd a Pannonhalma Campus 2. Nemzetközi Művésztelep Szabadiskolában vett részt, az ott született munkából pedig Győrben rendeztek kiállítást. Az idei tanév a győri építészhéttel kezdődött, amit az Innowood faépítészeti alkotótábor követett. Az AMI-s csapat az intenzív egy hét során moduláris konténerépületet tervezett – önmagából kiforgatható üvegrésszel. A tervvel elnyerték a közönségdíjat, a végleges prezentálás a közelmúltban volt a Ligneumban.

Az ifjú hölgy utoljára a Széchenyi István Egyetem egyik projektjének keretében alkotott a csapatával „megérkezés” témában. Dorinának még rengeteg tanulásra és sokrétű tapasztalatokra van szüksége az építészhivatáshoz. Fontosnak tartja, hogy olyan tanárokat válasszon, akiktől elsajátíthatja a szakmához szükséges tudást. Úgy gondolja, ha az ember azzal foglalkozhat, amiben ki tud teljesedni, és azért küzd, amit eltervezett, igazán boldog ember válhat belőle. 

Kapcsolódó cikkek

Szakmája legjobbja

Szakmája legjobbja

2022. 06. 22. | Madarász Réka

Első helyezést ért el a Szakma Sztár versenyen eladó kategóriában Mikó Noémi. A vendéglátó iskola 11. osztályos tanulója ezzel a győzelemmel tetézte k...