Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
DIÓ – de jó! Családi nap

A szervezők már most készülnek a márciusi huszáros programra

DIÓ – de jó! Családi nap

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

CsuDIJÓl sikerült a vasárnapi Dió – de jó! családi nap a Liszt-központban. 500 látogató fordult meg az épületben: kisebbek és nagyobbacskák, gyerekek, szülők és nagyszülők egyaránt.

A délelőtti Mozart-matiné a „vájt fülű” zenebarátok számára is különleges csemege volt. A Soproni Szimfonikus Zenekar Oberfrank Péter zongorajátékával és két remek énekessel fűszerezte az aznapi kínálatát. A közönség apraja-nagyja úgy jött ki a hangversenyről, hogy még sok hasonlót szeretne látni és hallani.
A Mókás fizika nevet viselő utazó tudományos játszóház déltől zárásig szórakoztatta és tanította a családokat. A játékok segítettek elmagyarázni a legalapvetőbb fizikai jelenségeket, mint például a súrlódást, a mágnesességet, az elektromos vonzást és az erőátvitelt. A legnagyobb sikere a tükrös játéknak, az optikai trükköknek és a hangágyúnak volt.


A délutáni Dudora koncerten diós dalok és más népszerű gyermekmuzsikák is felcsendültek. A Petőfi AMI és a Figurás Banda ismét megtáncoltatta a gyerekeket, de sikere volt a kézműves-foglalkozásoknak és az ügyességi játékoknak is. A legkisebbek a diótörést élvezték a legjobban.


A hölgyek kozmetikai és gasztronómiai tanácsokat is kaphattak: mi mindenre hat jótékonyan a dió. A nap során kiderült, hogy a dió nemcsak okosít (omega-3 tartalmával), hanem kitűnő E-vitamin-forrás, véd a cukorbetegségtől és normalizálja a koleszterinszintet is.


A Sopron Balett jóvoltából 12 csodaszép táncos jelmezt is megcsodálhattak a Liszt-központba látogatók: a Diótörő című balettelőadás kollekciójából Szélyes Andrea jelmeztervező válogatta ki a legszebbeket.


Az öreg ráDIÓk kiállításával leginkább az idősebb családtagokat sikerült megnyerni. A hidegségi Grubits János gyűjteményéből több tucat régi hangláda érkezett erre a napra Sopronba. Sokan megkönnyezték és megsimogatták a régi rádiók némelyikét. Aki pedig a rádiózás rejtelmei iránt is fogékony volt, bepillanthatott a Soproni RáDIÓamatőr Klub életébe is.


A szervezők már most meghívtak mindenkit a márciusi huszáros családi napra. Március 11-én délután egykori és mai huszárokkal, mézeskalács figurákkal, ólomkatona öntéssel és bajuszversennyel készülhetnek a soproni családok a közelgő nemzeti ünnepre.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...