Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Digitális tehetséggondozás
Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően a líceumban működő robotika szakkör is új lendületet kapott

Az új eszközök segítenek az programozás élményszerű tanításában

Digitális tehetséggondozás

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Megújult a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium informatikai eszközparkja: két gépteremnyi számítógépet vettek birtokba az érettségizők, az elmúlt hetekben pedig drónok és robotok is érkeztek az intézménybe.

A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy oktatási intézményeiben a tanárok és diákok „digitális állampolgárok” legyenek. E célból elkészítette a digitális oktatási stratégiát, illetve intézményeit anyagilag kiemelten támogatja új, innovatív digitális oktatási eszközök beszerzésénél.

A soproni Berzsenyi-líceumban ebben az évben így újulhatott meg az informatikai eszközpark, két gépteremnyi számítógépet vettek használatba az érettségizők, az elmúlt hetekben pedig drónok, ­mikro:bit lapkák és robotok érkeztek az intézménybe. A cél az informatikaoktatás és a tehetséggondozás tartalmi megújítása.

– A drónok és a kis lapkák az informatika tanórákon segítenek a programozás élményszerű tanításában – tájékoztatta lapunkat az intézmény két pedagógusa, Lang Ágota és Babics Csaba.

A fejlesztésnek köszönhetően a líceumban működő robotika szakkör is új lendületet kapott: megérkeztek a legórobotok. Tizenöt dobozból tíz az Education készlet, a többi pedig kiegészítő csomag. A szakkört látogató diákok természetesen eddig is használtak robotokat, de ezek a kölcsönkapott eszközök korlátozott számban álltak rendelkezésre. Innentől kezdve minden számítógéphez tartozik majd egy robot is, így a párban dolgozó tanulóknak nem kell cserélgetniük ezeket egymás között, jut egy „saját”.

Az elkövetkező hetekben a szakkörösök először kiélvezik az építés örömeit – ki útmutató, ki saját ötlet alapján. Következő lépésként programot írnak a robotok mozgatására vagy egyéb attrakcióra. Ha pedig mindegyik csoport túljutott ezeken az élményeken, akkor visszatérnek az alaprobothoz, és tovább mélyítik programozási ismereteiket. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...