Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Digitális mosdókereső
Horváth Roland, a Széchenyi-gimnázium tizenegyedikese továbbfejlesztette a jelnyelv megismertetésére kifejlesztett alkalmazást Fotó: Németh Péter

Horváth Roland különleges alkalmazásokat fejleszt

Digitális mosdókereső

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A kivételes informatikai tehetségnek számító Horváth Roland a „Show Me!” nevű jelnyelv-oktató alkalmazással negyedik helyezést ért el a világbajnokságon. Jelenleg is versenyekre készül, főleg a VR (virtuális valóság ) programozás foglalkoztatja.

Korábban már bemutattuk Horváth Rolandot, aki még nyolcadikosként osztálytársával, Tóth Fannival elkészítette a „Mutasd!” nevű appot, amely több informatikai versenyt is nyert. Azóta eltelt három év, a projekt teljesen átalakult: angol nyelvű lett, és a neve is megváltozott. A számtalan hazai és nemzetközi versenyen díjazott alkalmazást Roland már egyedül fejleszti.


– Az app célja, hogy megismertesse és elfogadtassa a kisgyermekekkel a jelnyelvet – meséli a Széchenyi István Gimnázium 11. A osztályos tanulója. – Az alkalmazás elindításakor csak beírunk az okostelefon vagy tablet billentyűzetén egy szót, melynek jelnyelvi megfelelőjét a kijelzőn egy 3D-s kézpár „eljeleli”, sőt a háttérben még egy kép is segíti a jel megjegyzését.


A májusban Los Angelesben megrendezett Intel ISEF 2017 Tudományos és Innovációs Világbajnokságon 4. helyezést ért el az app. Roland elmondta, hogy elkészült az alkalmazás virtuális valóság verziója is, és folyamatosan újabb projekteken dolgozik.


– Most lett kész a Toiler, egy hasznos, interaktív mosdókereső-értékelő app, amely az úton lévőknek segít megtalálni a legmegfelelőbb mellékhelyiséget – folytatja a fiú. – A felhasználók által összeállított adatbázisból egy egyedi készítésű, különleges algoritmus három kategóriába rendezi a mosdókat: legjobb, legsürgősebb és legkellemesebb. A másik projektem a Transitnap. A GPS alapú ébresztőóra az ingázóknak könnyíti meg a dolgát azzal, hogy az úti célt beállítva a megálló előtt felébreszti őket.


A TekerGo! VR projektje  még kezdeti fázisban van. Roland ezt is gyerekeknek szánja, akik a helyes közúti közlekedést gyakorolhatják vele. Dolgozik azon is, hogy legyen az appnak egy autizmussal élő gyerekek számára is használható verziója.

Kapcsolódó cikkek

Magasra tették a lécet a fiúk

Magasra tették a lécet a fiúk

2021. 12. 01. | Madarász Réka

Bár a többségüknek nem az atlétika a fő területe, a Soproni Széchenyi István Gimnázium öt fiú magasugrója első helyezést ért el az országos csapatbajnokságon. A 9.A osztályos fiatalemberek a tanulásban is jeleskednek.

Kiváló teljesítmény

Kiváló teljesítmény

2021. 12. 01. | Etzl Edgár

Több mint kétszáz új radiátor, korszerű kazánok, új ablakok – lezárult a Vas- és Villamosipari Technikum energetikai fejlesztése. Az ünnepélyes átadáson részt vett Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár is.