Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Digitális alkotóműhely
A digitális alkotóműhelyben a diákok megismerkedhetnek a jövő eszközeivel Fotó: Németh Péter

VasVilla: tavasszal kezdődhet az iskola épületének 300 milliós felújítása

Digitális alkotóműhely

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

A gyakorlati oktatás színvonalát emelő, úgynevezett Digitális Közösségi Alkotóteret adtak át az elmúlt szerdán a VasVilla iskolában. Elhangzott, jövő tavasszal kezdődhet el az intézmény 300 millió forintos felújítása.

Jelentős fejlesztés zárult le a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolájában: elkészült az úgynevezett digitális alkotóműhely. Itt a tanműhelyek szigorúságával ellentétben (a tanárok felügyelete mellett) a diákok nyitottan, önállóan valósíthatják meg saját ötleteiket. A műhely átadásán részt vett Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, városfejlesztési tanácsnok, Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint megjelentek a városi és a térségbeli iskolák igazgatói is.

– A kormány által meghirdetett szakképzés 4.0 stratégiájába illik a most elkészült fejlesztés – mondta Králik Tibor. – Az alkotóműhelyt azonban nem csupán a középfokú képzésben részt vevő diákok használhatják, várjuk ide a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Ők a szakkörön, nyári táborokban megismerhetik, hogy mivel is foglalkozik az adott szakma. A célunk továbbra is az, hogy a tanulóink piacképes tudást szerezzenek.

Pölöskei Gáborné kiemelte, a szakképzés 4.0 stratégiájának betartása a gazdaság fejlődése és a boldogulásunk záloga. Az országban negyven ilyen központot alakítanak ki, amelyeket a XXI. század legmodernebb eszközeivel látnak el. A pedagógusok ezekben a laborokban újfajta módszerekkel adhatják át a tudást. Az alkotóműhelyek jó terepei a tehetséggondozásnak, valamint a felzárkóztatásnak is.

– Sopron iskolaváros. Ez rangot ad, de az intézményrendszer működtetése feladata is a városnak – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – Az elmúlt években elkezdődött a bölcsődék, az óvodák, általános iskolák felújítása. Most pedig a Roth-iskola után, a kormányzat támogatásnak köszönhetően, kezdődhet a VasVilla korszerűsítése.

Virág Péter, a Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet ügyvezető-helyettese a VasVilla szakképző iskola 300 millió forintos fejlesztéséről szólva elmondta: a tervezés után, várhatóan a következő év tavaszán indulhat el a kivitelezés. Ennek során kicserélik a nyílászárókat, a homlokzati szigetelést, felújítják a tetőt, valamint a gépészeti berendezéseket.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...