Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csilla, a nívódíjas
Lehoczky Csilla Fotó: Griechisch Tamás

A Széchenyi végzőse molekuláris bionika szakra készül

Csilla, a nívódíjas

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Lehoczky Csillát ballagása alkalmából nívódíjjal tüntette ki a Soproni Széchenyi István Gimnázium kiváló tanulmányi eredményeiért és a közösség érdekében végzett munkájáért. A lelkiismeretes ifjú hölgy szívügye a biológia.

Már a gimis évek elején kiderült, melyik terület áll közel Lehoczky Csillához: 9. és 10. osztályban is megyei első helyezést ért el a Kitaibel Pál középiskolai biológiai és környezetvédelmi versenyen, 9.-ben emellett még az országos harmadik helyet is megszerezte. A szorgalmas, precíz lány a négy év során igyekezett mindenből a legjobbat kihozni: különböző programok szervezése mellett indult többek között az IBO-n (International Biology Olimpiad), tagja volt annak a négyfős csapatnak, amely tavaly országos győzelmet aratott a bionika akadályversenyen. Szabad­idejét sporttal, rajzolással és természetjárással tölti. Legbüszkébb a biológia OKTV II. kategóriájában (a biológiát emelt óraszámban tanulók versenye) elért tavalyi 20. és idei 13. helyezésére, amely 50–50 többletpontot jelent neki a felvételin. Csilla a sportban is jeleskedik: oszlopos tagja iskolája röplabdacsapatának. Az ifjú tehetséget biológiatanára, dr. Somogyi Csilla ajánlotta a figyelmünkbe.

– A Pázmány Péter Katolikus Egyetem molekuláris bionika szakára készülök – mesélte a kedves lány. – Ez a szak egyesíti az egészségtudományokat és a műszaki tudományokat olyan szakemberek képzésével, akik különböző eszközökkel – például intelligens implantátumokkal, DNS-alapú információtárolással és genomra szabott gyógy­módokkal – segítik az orvosok munkáját. Az az álmom, hogy gyakorlati segítséget nyújtsak az embereknek. Bízom benne, néhány év múlva már ott fogunk tartani, hogy molekuláris bionikusokat alkalmaznak a kórházakban.

Addig azonban még egy kis időnek el kell telnie, és Csilla az egyetemi évek alatt külföldi tanulmányokat is tervez: az a vágya, hogy Erasmus-ösztöndíjasként Dániában tölthessen néhány hónapot.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...