Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Cserediákok
A Sopronba érkezett külföldi diákok egy csoportja Redela Annával, a Roth-iskola tanárával Fotó: Németh Péter

AFS: partneriskolai emléktábla a Roth-nak

Cserediákok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az AFS Magyarország partneriskoláknak járó emléktáblával fejezte ki köszönetét a Roth Gyula-szakgimnáziumnak, amiért a 2012/13-as tanév óta folyamatosan fogad cserediákokat – eddig összesen tizennégyet.

Idén hét cserediák tölt egy-egy tanévet városunkban: egy törökországi kurd fiú, egy török és egy szerb lány a Roth-ba, egy japán és egy dél-koreai lány a vendéglátóba, egy török és egy olasz fiú pedig a Széchenyi István Gimnáziumba jár.

– Az iskolánkban megforduló külföldi diákoknak köszönhetően szerteágazó tapasztalatokra tettek szert mind a tanárok, mind a diákok – mesélte Redela Anna, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára. – Iskolai kapcsolatokért felelős AFS-önkéntesként pozitív és negatív példákat egyaránt tudok említeni. Volt egy olyan kislány, aki teljesen elutasítóan viselkedett a diáktársaival.

Ennek az ellenkezője szerencsére gyakoribb: tavaly egy török fiú volt a tanárok és a diákok kedvence: nemcsak a magyar nyelvet, hanem a palotást és a szatmári néptáncot is megtanulta. A tanárnő kiemelte, diákjaik általában nyitottak, mivel ők maguk is többnyire kollégisták, így jobban át tudják érezni, milyen kikerülni a védő közegből. A lányoknak pedig különösen örülnek.

– A fogadó családok is elfogadóbbakká, toleránsabbakká válnak, tágul a látókörük azáltal, hogy egy idegen kultúrából származó gyerekre rengeteg figyelmet fordítanak – folytatta Redela Anna. – Óriási élmény volt, amikor a thaiföldi és a brazil kislány nálunk látott először havat, vagy amikor a szibériai lány 3 fokban ujjatlanban jött iskolába.

Az idegen kultúrák megismerését szolgálja az is, hogy a cserediákok havonta egyszer az iskola kollégiumában bemutatót tartanak az országukról.
Az emléktáblát szeptember 2-án az AFS Magyarország kuratóriumának elnöke, Csaba Gergely személyesen adta át.

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...