Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csenge nagy tervei
Pócsi Csenge a Soproni Petőfi Színház előtt – otthon érzi magát a színpadon, több darabban szerepelt már

„Nem sikerre vágyom, a színpadon vagyok önmagam”

Csenge nagy tervei

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Alig múlt 14 éves, de már kilenc színházi darabban szerepelt Pócsi Csenge. A hunyadis lány hihetetlenül sokoldalú: énekel, táncol, verseket mond és ír, mégis rendkívül szerény.

Még óvodás volt Csenge, amikor a szüleivel megnézte a komáromi lovas színház Honfoglalás című előadását, és már akkor tudta, hogy színésznő lesz. Édesanyja beíratta a színitanodába, és úgy tűnik, ott meg is találta a helyét.

– Rengeteget köszönhetek első tanáromnak, Szluka Brigittának, aki beleegyezett a felvételembe, annak ellenére, hogy még írni-olvasni sem tudtam – mesélte Pócsi Csenge. – Az ő közreműködésével kaptam meg a Csonka délibáb című magyar filmben Nemes Katónak a szerepét. Azóta több darabban is játszottam a Soproni Petőfi Színházban. Az összetartó csapat különösen emlékezetessé tette számomra a Valahol Európában című musicalt.

Csenge a versmondásban is jeleskedik, több megmérettetésen is részt vett. Idén bekerült a „Regösök húrján...” országos vers- és prózamondó találkozó és verseny országos döntőjébe. A versenyre Molnár Anikó színművész készítette fel. Az ifjú tehetség maga is ír verseket, melyekben saját érzelmeit fejezi ki. Ez azonban még nem minden: Sárdy Barbarától énekelni, a Cinege Alapfokú Művészeti Iskolában pedig három éve táncolni tanul, sőt még szívesen rajzol is, bár ez a terület – saját bevallása szerint – nem az erőssége.

– Színésznőnek készülök, ezért is van szükségem arra, hogy fejlesszem a képességeimet. Minden érdekel, ami a színházzal kapcsolatos – folytatta vidáman az érett gondolkodású lány. – Nem sikerre vágyom, hanem a színpadon vagyok önmagam, és egyszerűen csak önmagam szeretnék lenni.

Csenge útjának egyengetésében jelenlegi drámatanára, Komáromi Sándor is nagy szerepet vállal. Ő hívta fel a figyelmét a MATEHETSZ egy tehetségkutató pályázatára, melyen – legjobb barátnőjével, Grubits Flórával – el is nyertek egy ösztöndíjat.

Fókuszban a tehetséggondozás

Pócsi Csengét Halvax Julianna, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tehetséggondozó, tehetségfejlesztő szakpedagógusa ajánlotta a figyelmünkbe. Elmondta, hogy 2018 tavaszán – a közoktatási intézmények közül Sopronban elsőként – iskolájuk „Akkreditált kiváló tehetségpont” minősítést kapott. A Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseinek megfelelően figyelnek a tanítványaik képességeire, igyekeznek felfedezni mindannyiukban a tehetséget, és azt fejleszteni. Mindemellett foglalkoznak a diákok gyenge oldalával is. Próbálják megtalálni a magatartászavarok okát. Nem törődnek bele abba, hogy egy tanuló nem tud beilleszkedni.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...