Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Cseke Julianna remekel

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A közelmúltban lett Deák-díjas Cseke Julianna, aki az idei tanévben – többek között – két rendkívül nívós országos kémiaversenyen is előkelő helyezést ért el. A lány még csak 14 éves, de már két nyelven is remekül beszél.

Második osztályos kora óta vesz részt különféle megmérettetéseken Cseke Julianna: indult többek között helyesírási, történelmi, angol és német, valamint népdaléneklési versenyeken. Matekból szinte minden alkalommal a megyei döntőig menetelt, ötödikben egy csapatversenyen társaival egészen az országos döntőig eljutottak. Nem meglepő, hogy az ifjú hölgy szülei nem tudták eldönteni, humán vagy reál beállítottságú-e, és a hatosztályos gimnáziumi képzés helyett maradt a Deák Téri Általános Iskolában.  

– Hetedik osztálytól a tantárgyak közül a kémia vette át a vezető szerepet – mesélte a sokoldalú lány. – A legbüszkébb a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjén élért második helyezésemre és a XXX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny döntőjén elért összesített VI. helyezésemre vagyok.

Julianna rengeteget köszönhet felkészítő tanárának, Kussinszkyné Takács Ildikónak, aki szívügyének tekinti a tehetséggondozást, akárcsak az iskola számos tanára. Az ifjú tehetség Tranta Károlyné Ildikó művészeti osztályában kezdte meg a tanulmányait, ami – anyukája szerint – megalapozta a természettudományos érdeklődését. Előfordult az is, hogy országos döntőbe jutott nyelvtanból és kémiából is, a végső megmérettetés pedig egy napra esett. Természetesen a kémiát választotta. Julianna nyelvérzéke is átlagon felüli: az iskolában németet tanult, emellett önállóan elsajátította az angol nyelvet, és alig várja, hogy szeptemberben a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulójaként a spanyollal is megismerkedhessen. Szabadidejében zongorázik, zenét hallgat, olvas, és Kevin nevű teknősét gondozza. Szülei és három fiatalabb testvére szerető hátteret biztosítanak számára.

seke Julianna a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjén második lett Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...