Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Családi délutánok
Szász Tünde, Farkasné Irénke és Jakabné Vagyon Henrietta tematikus délutánokat tartanak a családoknak, ahol saját kezűleg készített ajándékokkal is kedveskednek Fotó: Griechisch Tamás

Családi délutánok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Három iskolavédőnő nem kisebb feladatot vállalt magára, mint hogy anyákat a lányaikkal, apákat a fiaikkal hozza közelebb egymáshoz.

Szász Tünde és Farkas Józsefné iskolavédőnők tíz éve tartanak családi életre nevelő óraciklusokat a Deák Téri Általános Iskola felső tagozatán. Három éve a Deák téri és a Lackner Kristóf Általános Iskola negyedikeseinek „Anya–lánya délutánokat” hirdettek meg. 

– Hogy miről is szólnak ezek a délutánok? A nővé válásról. Meg persze másról is: az anya–lánya kapcsolat erősítéséről, a kislányok és anyukáik előtt álló nagy beszélgetések megalapozásáról, támogatásáról – mesélte Szász Tünde. – Szeretnénk elősegíteni, hogy a lányok felkészülhessenek női létük lényegére, és a nőiességüket ne nyűgként, hanem az élet továbbadásának ajándékaként éljék meg. Örömünkre szolgál, hogy a tavalyi tanévben csatlakozott hozzánk Jakabné Vagyon Henrietta, a Hunyadi-iskola védőnője is.

A program nemcsak a családok számára jelent rendkívül sokat, de szakmai körökben is nagy sikert aratott: országos pályázatokon nyertek vele az ötletgazdák.

– Tavaly útjára indítottuk az „Apa–fia délutánt”, amely ugyanabban a három általános iskolában fut – folytatta Farkasné Irénke, aki munkája elismeréseként tavaly miniszteri kitüntetésben részesült. – Nagyon megindító pillanatoknak lehettünk szemtanúi, átélői, az apukák ugyanis még intenzívebb érzelmeket fejeztek ki, mint az anyukák. A résztvevők visszajelzései megerősítettek bennünket abban, hogy szükség van ezekre az együttlétekre.

A védőnők rengeteget készülnek a foglalkozásokra, ahol saját eszközeikkel szemléltetik a mondanivalójukat, sőt még ajándékokkal is kedveskednek a résztvevőknek. A hölgyek elmondták, ők maguk is rengeteget tanulnak az alkalmakkor, ahol a kicsik teljesen meg tudnak nyílni, és bátran mernek kérdezni.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.