Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Buszsofőrnek született
– Hétvégenként reggeltől délig a helyi járatos buszokkal megyek, hétköznap pedig suli és tanulás után estig buszozom – mesélte lapunknak Takács Márk. Fotó: Filep István

Takács Márk az összes helyi járatnak tudja a menetrendjét

Buszsofőrnek született

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sok gyereknek van érdekes hobbija, Takács ­Márké azonban egyenesen meglepő: rajong a buszokért. Legyen szó menetrendről, útvonalról vagy sofőrről, nincs olyan kérdés, amire ne tudna válaszolni.

Takács Márk kiskorában gyakran buszozott a nagypapájával, de az is jó néhányszor előfordult, hogy az anyukájával nem szálltak le az úti céljuknál, hanem tettek egy teljes kört, mert a kisfiú annyira élvezte az utazást. A lelkesedése azóta sem csökkent, sőt, szinte magával ragadja az embert.

– Hétvégenként reggeltől délig a helyi járatos buszokkal megyek, hétköznap pedig suli és tanulás után estig buszozom – mesélte. – A sofőrök már ismernek, többen átküldik a menetrendjüket is, így tudok hozzájuk alkalmazkodni. Bejárok a volánbuszos pihenőbe, ott beszélgetek a sofőrökkel, és segítek nekik kitakarítani a buszt. A kedvenceim azonban a helyközi járatok, mivel szívesen fedezek fel új tájakat.


A Deák téri iskola 7.C osztályosának határozott elképzelése van a jövőjéről: buszokat szeretne szerelni a Volánbusznál. Először tehát mindenképp kitanulja az autószerelő szakmát, aztán több mint valószínű, hogy buszsofőr lesz, de ehhez el kell érnie a 21 éves kort. A vonalismerete már megvan hozzá.


– Az összes helyi járatnak tudom az útvonalát, a menetrendjét, a győrieket pedig most tanulom – folytatta mosolyogva. – A sofőrök mindig szólnak, ha valamilyen különleges busszal mennek, így alkalmam van azokat is kipróbálni. Természetesen én is – mint a buszvezetők többsége – a régi szép idők Ikarusz buszait vágyom vissza, mert az újakkal csak a baj van. Az elektromos buszok viszont halkan közlekednek, és ráadásul még a környezetet is kímélik.

Amint lehetősége lesz rá, Márk természetesen rögtön megtanul vezetni, már most elkezd gyűjteni a jogsira. Nagyon örül a vármegyei és az országbérletnek, mert így sok pénzt tud majd megtakarítani. Az autósoknak pedig azt üzeni, hogy engedjék ki a buszokat a megállóból, mert időhöz vannak kötve; indexszel jelezzék a kanyarodási szándékukat, és ügyeljenek a szabályos parkolásra. Ezek elmulasztásával rengeteg bosszúságot okoznak a buszvezetőknek.


Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...