Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búcsúzás után érettségi
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal kezdődött az érettségi – felvételünkön a Szent Orsolya-gimnázium végzősei. Fotó: Filep István

A középszintű szóbeli vizsgákat június 13-a és 24-e között tartják

Búcsúzás után érettségi

| Etzl Edgár | Soproni fiatalok

A múlt héten elballagott városunkban 957 végzős középiskolás, hétfőn pedig a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával elkezdődött az érettségi szezon.

Elsőként a Roth-, utolsóként a Handler-technikum tanulói köszöntek el az iskolapadoktól. Míg a legtöbb középiskola az intézmény épületében vagy udvarán tartja a diákok búcsúztatóját, vannak intézmények, ahol más a szokás: a rothosok a Tuskó László-emlékműnél, a széchenyisek a Liszt-központban, a berzsenyisek a Deák-kúton, az orsolyások pedig a Szent György-templomban rendezték ballagási ünnepségüket. A legtöbb végzős, összesen 164 a Handler-technikumban volt.


A ballagóknak április 29-én ért véget az iskola. Az idei érettségi szezonban 738 utolsó éves soproni diák érettségizik, 233-an pedig előrehozott vizsgát tesznek. A számonkéréseken már csak javasolt a maszkhasználat. A legtöbben a Széchenyi-gimnáziumban érettségiznek, a százhuszonegy végzős mellett hetvennyolcan előrehozott vizsgákat tesznek.


Az írásbeli érettségi vizsgákat május 2-a és 23-a között tartják. Elsőként, május 2-án a magyar nyelv és irodalom, 3-án a matematika vizsgákon dolgoztak a fiatalok. Lapunk megjelenésének napján a történelem feladatlap került a diákok asztalára. Május 5-én az angol, 6-án pedig a német írásbeli következik. (A többi írásbeli vizsga időpontja elérhető az Oktatási Hivatal www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2022tavaszi_vizsgaidoszak linken.) A betekintés napja iskolánként eltér, de az értékelést a szóbeli vizsgák előtt nyilvánosságra kell hozni. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 1-je és 9-e között, a középszintűeket pedig június 13-a és 24-e között szervezik.


Akik nem végzősök, azoknak idén június 15-én csengetnek be utoljára, ez a 2021/2022-es tanév utolsó tanítási napja. Aki szeretne továbbtanulni, annak még nem ér véget az izgalom. A felvi.hu felsőoktatási portál szerint várhatóan július 21-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat. A leendő főiskolai, egyetemi hallgatók először SMS-ben kapnak értesítést arról, hogy melyik általuk megjelölt intézménybe vették fel őket, később az adott intézmény is levelet küld nekik.

Országos adatok: A vizsgaidőszakban 73.000 végzős középiskolás érettségizik, összesen 342.926 középszintű vizsgát tesznek. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 10.000 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...