Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Boronyai Máté a Deák téri iskola büszkesége
Boronyai Máté programozó informatikus szeretne lenni Fotó: Németh Péter

Boronyai Máté a Deák téri iskola büszkesége

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Szinte nincs olyan verseny, ahol ne lehetne indítani Boronyai Mátét. A Deák téri iskola hatodik osztályos tanulója már most biztos abban, hogy programozó informatikus lesz.

A kimagasló képességekkel rendelkező fiú több országos matematikaversenyen és műveltségi versenyen is rangos helyezéseket ért el, sőt ötödikben még a Petőfi Sándor városi szavalóversenyt is megnyerte. 

– Mátét ötödik osztályban vettem át az osztályfőnökétől azzal, hogy több odafigyelést igényel, mint a többiek – mesélte Ivánkovicsné Jónás Mária, Máté jelenlegi osztályfőnöke. – Nincs olyan terület, ahol ne lenne tehetséges, ennek ellenére rendkívül alázatos, soha nem kérkedik a tudásával a társai előtt.

A kedves és mosolygós fiú nyolcéves kora óta jár a soproni zeneiskolába, harmadik óta zongorázik. A Soproni Tigrisek U12-es csapatában kosarazik. Édesapja már egészen kis gyermekként megismertette a számítógép és a tablet használatával. A tavaly indult robotika szakkörön is kiemelkedő volt a teljesítménye, az iskolán kívül még Lang Ágota tanárnőhöz is járt. A kérdésünkre, hogy mik a jövőre vonatkozó tervei, rendkívül határozottan felelt.

– Programozó informatikus szeretnék lenni – mondta Máté hatalmas szemekkel. – Egyrészt azért, mert apukám is az, másrészt azért, mert ez nem egy nehéz fizikai munka, hanem szellemi, és úgy érzem, illik a személyiségemhez.

A sokoldalú fiatalember kedvenc tantárgya természetesen a matematika és az informatika. Szabadidejében legszívesebben számítógépes játékokkal játszik és sokat olvas. Imádja a kalandregényeket és a krimiket, kedvenc hőse Sherlock Holmes.

Kapcsolódó cikkek

Tehetségpont

2021. 01. 20. | Munkatársunktól

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pozitívan bírálta el a pályázatát, így a Soproni Széchenyi István Gimnázium megkapta a Regisztrált Tehetségpont címet. Az elismerés lehetőséget nyújt arra, hogy a tehetséggondozó munkát még magasabb szinten lássák el.

 

„Beleszerettem Magyarországba”

2021. 01. 20. | Pluzsik Tamás

Az új soproni japántanár – Towaki Mimu tavaly októberben költözött városunkba, azóta online oktatja diákjait. Sopron és a japán Kazuno között 2002 májusában jött létre testvérvárosi kapcsolat, de már ezt megelőzően is volt együttműködés, például 1997-től rendszeresen érkeznek a nyelvtanárok városunkba.