Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Blanka, a diákok mentora
Teleki Blanka Ágnes

Blanka, a diákok mentora

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Széchenyi István szellemisége ösztönözte városunk vezetőit arra, hogy megalapítsák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amellyel a magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges soproni fiatalokat támogatják.

Teleki Blanka Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjának osztatlan angol- és rajztanár szakos hallgatója méltán érdemelte ki az elismerést, hiszen ötödévesként több tudományos, elsősorban művészeti projektben is részt vesz, és aktívan bekapcsolódott mind az egyetem, mind a kollégium közösségi életébe.


– 2015-ben Erasmus-ösztöndíjjal egy évet Szicíliában tölthettem – meséli a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának hajdani művészeti osztályos tanulója. – Mindig is érdekelt az olasz nyelv, ezért örömmel éltem a lehetőséggel, hogy egy újabb idegen nyelven tanulhatok művészettörténetet és angolt. Tavasszal szeretném kiállítani az ott készült grafikáimat és fotóimat. Mióta hazajöttem, az Erasmusszal Szombathelyre érkező külföldi diákok nem hivatalos mentora vagyok.


Blanka egy évig a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium diákbizottságának zenei, illetve kulturális életért felelős tagja volt. A sokoldalú fiatal hölgy ugyanis a zenében is tehetséges: szobatársával, Mihajliv Renátával alakított duójuk nagy népszerűségnek örvend az egyetemi rendezvényeken, testvérével és barátaival közös zenekarukkal, a The Midsummer Jammers-szel pedig örömzenét játszanak. A közvetlen és mosolygós lány 2017-ben a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián „A személyes emlékezet a kortárs magyar képzőművészetben”  című művészetelméleti dolgozatával különdíjat nyert képzőművészet kategóriában. Mivel szívén viseli sérült embertársai sorsát, Blanka 2014 nyarán Észak-Írországban egy fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkozó szervezetnél önkénteskedett három hónapig.


A kiváló kommunikációs képességekkel megáldott lány abban már biztos, hogy tanár szeretne lenni, a helyszín azonban még kérdéses: majd a sors eldönti, hogy Sopronba, Szombathelyre vagy a Balaton-felvidékre vezérli-e.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...