Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Berzsenyis sikerek
Bakay Benjámin és Kiss Tamara kiválóan szerepelt a nemzetiségi osztályok tanulóinak versenyén Fotó: Griechisch Tamás

A diákoknak német nyelvű verset is kellett elemezniük

Berzsenyis sikerek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Berzsenyi-líceum két diákja dobogós helyen végzett a német nemzetiségi OKTV döntőjén. A 12.C osztályos tanulók teljes erőbedobással készülnek az érettségire és a továbbtanulásra.

Bakay Benjámin első, Kiss Tamara harmadik helyezést ért el a német nemzetiségi osztályok tanulóinak meghirdetett versenyen, mely egy iskolai fordulóval kezdődött. A diákoknak szövegértési feladatot kellett megoldaniuk, egy Magyarországon élő német költő által írt verset elemezniük és egy kétszáz szavas fogalmazást megírniuk. A legjobbak jutottak be a döntőbe, amit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Germanisztika Tanszékén rendeztek meg.

– A végső megmérettetés szintén három részből állt: német irodalomból, népismeretből és szövegértésből – mesélte Tami. – Húszan voltunk, mindegyikünk húzott sorszámot és mindhárom témából egy-egy tételt, majd a tételeket különböző termekben kérdezték ki tőlünk a tanárok.

Benó szintén pozitív élményekkel gazdagodott: egy könnyen elemezhető verset kapott, majd a magyarországi németekről folytatott remek beszélgetést.

A diákok eredményei magukért beszélnek. Mindketten szeretnének továbbtanulni: Tami a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára készül. Szülei orvosok, nővére is annak tanul. Néhány éve még hallani sem akart a pályáról, de azóta rájött, ha valaki teljesen beleadja magát abba, amit csinál, óriási változásokat képes elindítani mások életében.

– A grazi műszaki egyetem építőmérnök szakára jelentkeztem – fejezte be Benó. – Kialakult elképzelésem van: infrastruktúra-fejlesztésre szeretnék specializálódni. Rajongok a szép utakért, és biztos vagyok benne, hogy később, amikor majd elterjednek az autonóm autók, nagy kereslet lesz a szaktudásomra. Grazot tavaly nyáron egy jóbarátomnak köszönhetően kedveltem meg, azért választottam ezt a várost, mert elérhető távolságban van, és kiváló lehetőséget jelent a némettudásom továbbfejlesztésére is.

A diákokat népismeretből Lang Krisztina, történelemből pedig Zistler Roland készítette fel a versenyre.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...