Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bennünk élő történelem
Idén ötödik alkalommal hirdette meg a pályázatot a Soproni Múzeum – felvételünkön a tavalyi díjazottak és családtagjaik. Fotó: Szalay Károly

Családi legendárium pályázat: November 15-ig várják a műveket

Bennünk élő történelem

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Faggasd a nagyit, és vedd videóra! mottóval idén is meghirdette Családi legendárium pályázatát a Soproni Múzeum. Az írásos művek mellett ezúttal hanganyagokat, videókat is várnak az iskolásoktól.

2018 – ebben az évben írta ki először irodalmi pályázatát a Soproni Múzeum. A Családi legendárium célja, hogy a gyerekek és szüleik, nagyszüleik, dédszüleik között párbeszéd alakuljon ki, a fiatalok így megismerjék a saját családjuk történetét. – A múzeum a hiteles történetmesélés helyszíne, ezért is tartjuk küldetésünknek ezzel foglalkozni – mondta Martos Virág, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársa. – A történetekre, mesékre nagyon nagy szükségünk van. Kádár Annamária pszichológus, meseterapeuta szerint a családban a szülőktől, nagyszülőktől hallott jó és rossz élethelyzetek sztorijai éppúgy segítséget nyújtanak az életünkben felbukkanó nehéz szituációkban, mint a történelmi múltunk eseményei, történetei.

A pályázatra idén nemcsak írásos alkotásokkal lehet nevezni, várnak hanganyagokat, videókat is – a szervezők azt szeretnék, ha a fiatalok olyan technikával készítenék el a pályaműveket, amelyet a legszívesebben használnak. Formai megkötés nincs, a terjedelem hang- és képanyag esetében maximum 15 perc. A lényeg változatlan: Faggasd a nagyit!

– A jó pályamű az, ami személyes, bemutatja a családi örökséget, átível generációkon – folytatta Martos Virág. – Újdonság, hogy a Soproni Téma, a Sopronmédia, a Rádió 1 Sopron együttműködésével a legjobb pályázatok elkészítői részt vehetnek egy job-shadowing programban, azaz eltölthetnek akár egy egész napot egy soproni rádió- és tévéstúdióban vagy szerkesztőségben.

Idén is két kategóriában (7–12 évesek, 13–18 évesek) értékeli a szakmai zsűri a beküldött pályaműveket. Az alkotásokat november 15-ig várják a macskako.sopron@gmail.com-ra vagy a Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12. címre. A díjkiosztó a tervek szerint november 29-én 17 órakor lesz.

Kapcsolódó cikkek