Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az iskolaújság főszerkesztője
Deák Máté oszlopos tagja a széchenyis írói önképző körnek, melynek köszönhetően a verseken kívül már más műfajokba is belekóstolt. Fotó: Németh Péter

Deák Máté a Széchenyi-gimnázium innovatív informatikai osztályába jár

Az iskolaújság főszerkesztője

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Kedvenc tantárgyaiból gyakran vesz részt versenyeken Deák Máté, aki néhány hónapja a Soproni Széchenyi István Gimnázium iskolaújságjának a főszerkesztője. A 10.D osztályos fiú pszichológusnak készül.

Deák Mátéról első ránézésre megállapíthatjuk, hogy nem mindennapi személyiség, hiszen egészen egyedi a stílusa. A humán tantárgyak állnak közel hozzá: éppen a Savaria történelemversenyre készül, irodalomórán pedig gyakran tart előadásokat. Következő beszámolójának a témája Goethe Faustja lesz. Verseit jó néhány pályázatra beküldte már, tavaly pedig egy országos szavalóversenyen ért el harmadik helyezést.

– Innovatív informatikai osztályba járok. Laptopról tanulunk, aminek számos előnye van, többek között az, hogy utána már nincs energiám internetes játékokat játszani, hanem inkább olvasok – mesélte mosolyogva. – A Széchenyiben 10 éve működik iskolaújság. Régebben papír alapon is megjelent, a Covid óta azonban online formában olvashatóak az írásaink. A tavalyi tanév közepén csatlakoztam újságíróként a csapathoz, október óta pedig én vagyok a főszerkesztő. Főként fiatalokat érintő témákról számolunk be.

Máté különösen a pszichológia iránt érdeklődik, indított is egy sorozatot az újságban, amelyben szakmai megközelítésből, de érthető formában magyaráz meg olyan pszichológiai fogalmakat, mint például a stressz vagy a kiégés. A sokoldalú fiatalember – szintén az iskolájában – önismereti csoportba jár. Oszlopos tagja az írói önképző körnek is, melynek köszönhetően a verseken kívül már más műfajokba is belekóstolt. Mindezek mellett még táncol is a World Dance TSE-nél, legtöbbször bálokon lépnek fel. Hogy hol szeretne továbbtanulni, az még kérdéses, ám hogy mit, az már majdnem biztos.

– Elsősorban a pszichológia szak érdekel, a legszívesebben a Pécsi Tudományegyetemet választanám, ugyanis úgy hallottam, ott a leggyakorlatiasabb a képzés – részletezte. – Mivel a testvérem most kilencedikes, és ő Budapestre szeretne majd menni, az is lehet, hogy én is inkább a főváros mellett döntök. Ha a diploma után még mindig érdekelni fog az írás, talán egy újságíróképzést is elvégzek.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...