Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az idő a legtöbb, ami adható
A családtagok idén saját készítésű ajándékokkal lepik meg egymást Fotó: Kuslits Levente

A Németh családban december elején elkezdődik az ünnepi készülődés

Az idő a legtöbb, ami adható

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Németh család számára az adventi időszakban az a legfontosabb, hogy minél több időt töltsenek együtt. Ebben a néhány hétben tudatosan távol tartják magukat a világ zajától, és még a megszokottnál is jobban figyelnek egymásra.

Németh Zoltán és felesége, Nóra öt gyermekükkel – Benedek (19 éves), Gellért és Lőrinc ikrek (18 évesek), Ella (13 éves) és Lujza (6 éves) – már december elején elkezdenek készülni a karácsonyra.


– Benedek 1. osztályos volt a Szent Orsolya-iskolában, amikor megérintette a roráté légköre – mesélte Zoli. – Azóta szokásunkká vált a hajnali szentmisén való részvétel, ami az adventi készületünk lelki alapja.


Advent első vasárnapján a család kiteszi a kerítés elé a gyerekekkel együtt készített betlehemet, és az erdőben közösen gyűjtött fenyőágakból, mohából és bogyókból együtt készíti el az adventi koszorút. Megkezdődik a várakozás. Az adventi vasárnapokon a zenélős–éneklős–mesélős gyertyagyújtás segíti egybeterelni az egész családot. A várakozás ideje alatt a gyermekek életkorának megfelelően a szülők mindig újabb és újabb motiváló ötletekkel állnak elő. Amikor még egészen kicsik voltak a csemeték, jóságlisztet gyűjtöttek. Minél több volt a jótett, annál nagyobb lett a karácsonyi kalács. Később jóságharangokat akaszthattak fel a jóságfára, pár éve pedig – a Zoli által saját kezűleg készített – adventi fa fiókjait húzzák ki felváltva. Akire épp sor kerül, nemcsak egy személyes üzenettel lesz gazdagabb, de az aznap esti közös elfoglaltságot is meghatározhatja.


– A karácsony előtti napokban különösen ügyelünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a készülődést – folytatja Nóri. – Sokkal fontosabb, hogy nyugodt, békés karácsonyunk legyen, mint az, hogy eggyel több süti vagy étel készüljön. Nagy könnyebbség számomra, hogy nem egyedül kell cipelnem az egész ünnep terhét, mert mindig van, aki segítsen.


A családtagok minden évben neveket húznak. Tavaly az volt a feladat, hogy jót kellett írniuk egymásról. Hihetetlenül megható volt, amikor az ünnepi asztalnál felolvasták a dicsérő szavakat. Idén saját készítésű ajándékkal lepik meg egymást. Egyébként is az a szokásuk, hogy az ünnep kellékeit saját maguk készítik el.
Mivel a legnagyobb ajándékot mindannyian Jézus születésével kaptuk, Nóri és Zoli csak jelképes meglepetést vesznek egymásnak, és az ajándékra szánt összeget egy rászorulónak adományozzák. Nóri idén azzal lepte meg a férjét, hogy múlt péntekre szabadságot vett ki, így egy napot kettesben tölthettek.

A házaspár úgy gondolja, hogy a minőségi idő a legtöbb, amit egymásnak adhatnak. Ha pedig az ő kapcsolatunk rendben van, az a gyerekekre is jó hatással lesz. Nagyon hálásak azoknak a családoknak, akik jó példaként szolgálnak számukra.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...