Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az év kiállítása a Macskakő
Martos Virág és Szabadhegyi Zita (a Macskakő Gyermekmúzeum két háziasszonya) játék közben a látogató gyerekekkel. A cél minden esetben az, hogy élményeket adjanak a fiataloknak.

Még a műtárgymásolatok is hozzánemesedtek a kincseskamrához

Az év kiállítása a Macskakő

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Rangos elismerést vehettek át a Soproni Múzeum munkatársai, Az év kiállítása címet idén a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó tárlata nyerte. A díjat nyolcadik alkalommal ítélte oda a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület.

Kosztümös gyermekek futkosnak fel-alá mosolygó arccal, bebújnak a vitrinek mögé, mindent kézbe vesznek, felpróbálnak – egy átlagos napon ilyen kép fogad minket a Macskakő Gyermekmúzeumban. Az Eggenberg-ház átalakítása 2017 januárjára fejeződött be, ekkor nyitották meg itt az állandó tárlatot és a közösségi teret. Az elmúlt másfél évben közel 8000 látogatót fogadott a gyermekmúzeum, valamennyi soproni iskola diákjai, osztálykiránduló vagy táborozó fiatalok jártak itt, és a látogatókönyv bejegyzései alapján örök élményekkel tértek haza.


– Egyértelműen az volt a cél, hogy egy olyan kiállítást hozzunk létre, ahova nem eső elől menekülnek be a gyerekek, ahol nem unatkoznak, hanem élményeket szereznek – mondta a díjátadás apropóján tartott sajtótájékoztatón dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – Ez az elismerés, ahogy a tavalyi múzeumi nívódíj is, fontos szakmai hitelesítése a munkánknak. A gyermekmúzeumnak három kurátora volt: Martos Virág, Szabadhegyi Zita és jómagam. A kiállítás rendezésekor (rendhagyó módon) a múzeumpedagógia „diktálta a lépést”, a tudományt pedig a szolgálatába állítottuk.


Összesen 15 pályázó (köztük a Terror Háza Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a Budapesti Történeti Múzeum) versengett idén Az év kiállítása címért, közülük diadalmaskodott a Soproni Múzeum tárlata. A zsűri különösen értékelte a kiállítás újszerűségét, azt, hogy itt a gyermeki világ és a történelmi valóság elegyedik egymással, megfér a meisseni porcelán mellett a Hello Kitty-s tányér. Még a műtárgymásolatok is hozzánemesedtek a kincseskamrához!


Természetesen a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársai a későbbiekben sem tétlenkednek, az állandó tárlat mellett folyamatosan szervezik a fiataloknak szóló programokat. Idén nyáron például egy régi hagyomány felélesztésére készülnek, Múzsák kertje címmel alkotótábort szerveznek általános iskolásoknak.

Kapcsolódó cikkek

Új igazgatója lesz a Fáynak

2018. 05. 23. | Madarász Réka

Augusztus 1-jétől Siposné Rétfalvi Edina lesz a Fáy-szakgimnázium igazgatója. A jelenlegi általános igazgatóhelyettest a közoktatásban eltöltött 30 év és szerteágazó tanulmányai motiválták a pozíció megpályázására.

Népdaléneklési verseny

2018. 05. 23. | Munkatársunktól

A Győrben rendezett „Tiszán innen, Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő Versenyen Gyöngyösi Janka, a Széchenyi-gimnázium 7.b osztályos tanulója kiemelt arany, a szintén 7.b-sekből álló Széchenyi Énekegyüttes (Gyöngyösi Janka, Lovranits Zsófia, Náricza Kíra, Rácz Boglárka Anna, Simon Réka, Szlávik Anna, Tóth Anna) pedig arany minősítést ért el. Gyöngyösi Janka végül továbbjutott az országos döntőbe.