Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az eufónium vonzásában
Horváth Ábel kétévesen látott először eufóniumot, nagyon megtetszett nekik a hangszer. Fotó: Németh Péter

Horváth Ábel minden lehetséges matematikaversenyen megméreti magát

Az eufónium vonzásában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Nemcsak a matekért és a világűrért rajong Horváth Ábel, hanem a nyelvekért és a zenéért is: egy nem mindennapi hangszeren, az eufóniumon játszik. A Széchenyi-gimnázium 9.A osztályosa megkapta a Matehetsz ösztöndíját.

Amikor a gimnáziumot megkezdte, Ábelt csak „50 pontos kisfiúként” emlegették – hibátlan matematikafelvételijének köszönhetően. Elsős kora óta ez a kedvenc tantárgya, minden lehetséges versenyen indul – akár egyénileg, akár csapatban. Legbüszkébb arra, hogy 2019-ben bejutott a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos fordulójába. Kétéves korában tökélte el, hogy megtanul eufóniumon játszani, ami – a zenéhez kevésbé értők kedvéért – egy bariton kürt és tuba közötti hangszer.

– Akkoriban édesapám volt a városi fúvószenekar karmestere. Meghívták Steven Meadet, az angol virtuóz eufóniumszólistát és -tanárt, és attól kezdve tántoríthatatlan voltam – mesélte a komolyan kedves fiú. – Évek óta tanulok rajta játszani Vígh Sándortól. Öt évig jártam a Hoffer dobsuliba is, de végül is kaptam egy szerepet a Valahol Európában című musicalben, ami miatt a gyakorlásra már nem jutott időm.

Ábelt a világűr is annyira érdekli, hogy már ovis korában ismerte az összes bolygót. Néhány évvel ezelőtt óriási élmény volt számára egy csillagászati tábor, ennek ellenére még mindig gépészmérnök szeretne lenni. Addig azonban még számos tervet dédelget, többek között külföldre készül az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvánnyal. Családjuk már két diákot befogadott: korábban egy török fiú, most pedig egy olasz lány élvezi a vendégszeretetüket. Ábel még nem döntötte el, hogy az USA-ba vagy Oroszországba menne-e inkább. Angolul már a Hunyadi-iskolában is tanult, mostanában pedig a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) ösztöndíjának jóvoltából oroszórákat vesz. És ha még mindezek mellett marad egy kis szabadideje – az anyai hagyományokat követve – kirándulni jár a cserkészcsapatával.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...