Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az élhető jövőért
A berzsenyis diákok fotóiból kiállítás is nyílt Fotó: Németh Péter

Az élhető jövőért

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több odafigyelésre van szükség. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, ezért is csatlakozott a Berzsenyi Líceum a fenntarthatósági témahét programhoz.

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás – ezek a veszélyek fenyegetik a Földünket, ha nem változtatunk a szemléletünkön és a magatartásunkon. Rendkívül fontos, hogy a gyermekek minél előbb felfigyeljenek személyes érintettségükre, ezért szervez minden évben fenntarthatósági témahetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2019-es témakörök a közösségi közlekedés és a víz; a globális célok pedig az ,,Egészség és jóllét”, a Fenntartható városok és közösségek”, továbbá a ,,Fellépés az éghajlatváltozás ellen” című témák köré csoportosulnak. 

– Az említett témákat egyes tanórákon, illetve délutáni foglalkozások keretében érintjük – tudtuk meg Payritsné Horváth Bernadett programfelelőstől. – Több tanórán beszélek az egészséges táplálkozásról, a kollégáim pedig olyan kérdéseket feszegetnek, mint például a megújuló energia, a hulladékgazdálkodás, a döngölt ház vagy a vízvédelem.

Az „Utazz velünk!” elnevezésű pályázatra jövőbeli közlekedési eszközöket terveztek az 5–7. évfolyamosok. A beérkezett rajzokból kiállítás nyílt az iskola második emeletén. A természetbarát szakkörösök indultak a „Fogadj örökbe egy vizes élőhelyet!” című pályázaton, és a Rák-pataknál végeztek megfigyelést.

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg idén második alkalommal a „Ne csak nézz!” című kiállítást a diákok által készített természetfotókból. A tavalyihoz hasonlóan idén is óriási sikere volt a szabadulószobának, ami ezúttal az egészséges táplálkozás témája köré szerveződött. A programsorozat medvehagymatúrával zárult a Szárhalmi-erdőben.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...