Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Apró lények a kezeken
Fontos, hogy minden étkezés után mossunk kezet Fotó: Leczovics Zsolt

Apró lények a kezeken

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Játékosan, élmény­dúsan, ugyanakkor nagyon is komoly formában hívták fel a soproni kisdiákok figyelmét a kézmosás fontosságára.

Sopronban az elmúlt héten a Lenkey utcai rendelőintézetben tartották meg a járási tisztifőorvosi hivatal, valamint a Soproni Szociális Intézmény közös szervezésében a kézmosás világnapját. Péli Nikoletta, a népjóléti bizottság elnöke meg is kérdezte a kisdiákoktól: „Tudjátok, miért jöttünk ma össze?”. A gyerekek egyből felelték: „Mindig kezet kell mosni, hogy ne maradjon rajta baci!”.


A diákok több csoportban ér­­keztek a nap folyamán, és több állomáson tartottak számukra foglalkozásokat. Mindenki elámult, amikor megtudta, mennyi apró lény is él az egyébként tisztának tartott kézen. UV-lámpával világították meg a tenyerüket, összehasonlították a vírusok, baktériumok, gombák méretét, megismerkedhettek a konyhákban rejtőzködő apró lényekkel, az antibiotikumok fontosságával, de a tüsszentést kiváltó okokkal is.


– Fontos az alapos kézmosás, hiszen számos fertőző betegség terjedése is visszaszorítható – mondta el dr. Berkesné dr. Ács Gabriella tisztifőorvos.
A kézmosást sosem szabad elhanyagolni, de ősztől tavaszig, amikor a megfázásos, influenzás időszak tart, talán még gyakoribb odafigyelést is igényel, ennek fontosságával sajnos sokan nincsenek tisztában. Talán hihetetlennek tűnik, de kezünk egy négyzet-centiméternyi területén akár tízmillió baktérium is nyüzsöghet. Számukat azonban jelentősen csökkenthetjük a gya­­kori kézmosással.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...