Angyali kémikus lányok

| Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 11. osztályos csapata első helyezést ért el egy rendhagyó országos kémiaversenyen. A három víg kedélyű ifjú hölgy glóriával a fején tarolt a férfias mezőnyben.

A periódusos rendszer nemzetközi éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Egri Eszterházy Károly Egyetem nonstop kísérletibemutató-versenyt hirdetett meg. A projektben egy elemet kellett látványos kémiai kísérletekkel bemutatni. Tíz csapatot hívtak be az országos döntőbe, köztük a „Timan(y)gyalok” nevű széchenyis csapat tagjait: Janda Adél 11.b osztályos tanulót, valamint Megyeri Hannát és Staub Veronikát a 11.c osztályból.

A lányok, akik egyébként is barátnők, a Széchenyi kutatók éjszakáján kaptak kedvet a kísérletezéshez. A megmérettetésre kémiatanáruk, Kiss-Huszta Pálma hívta fel a figyelmüket, ő és Lukácsi Erzsébet laboráns készítette fel őket. A diákok az alumíniummal és vegyületeivel mutattak be négy látványos kísérletet. Az elem régies neve timany, melyből a csapat nevét találóan megalkották.

– Két főpróbát is tartottunk, hogy a döntőre jól begyakoroljuk a kísérleteket – mesélték a kémiafakultációs lányok. – Az alumínium-termit-reakciót a tanárnő és a laboráns is most látta először élőben. Még a fő-főpróbán sem fértünk bele az időkeretbe, de a versenyen végül is minden tökéletesen sikerült, sőt mi voltunk az egyetlen olyan csapat, amelyik tudta tartani a tíz percet.

A zsűri külön értékelte ezt is, ahogy a lányok szakmailag rendkívül igényes, látványos, jól összehangolt munkáját és helyes fejdíszeit is. Az első helyezés azért is nagy érdem, mert rajtuk kívül csupán két lány volt a teljes mezőnyben. Jutalmaikat neves szaktekintélyektől vehették át a győztesek.

Rekordkísérlet: Szintén a nemzetközi év alkalmából december 13-án 11 órakor rekordállítási kísérletre készülnek, melyben ugyancsak részt vesz a Soproni Széchenyi István Gimnázium. A feladat a periódusos rendszer valamely változatának bemutatása performansz formájában, 118 tanuló részvételével. „A nagy Periódusos Rendszer Performansz Guinness Record és Magyar Rekord” kísérlethez minden helyszínen ugyanabban az időben kezdenek hozzá, az indításra a Kossuth Rádió fogja adni a jelet. Az eseményről készült felvételt szakmai közönség bírálja el.

Teljes verzió