Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alkotóként képzeli el jövőjét Bianka és Anna

Alkotóként képzeli el jövőjét Bianka és Anna

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Mint minden évben, idén is megrendezték a SSzC Handler Nándor Technikumában az alkotó diákok tárlatát. Dely Bianka és Fettik Anna azok közé a végzős művészeti osztályosok közé tartozik, akiknek a műveit kiállították.

A tárlat elsődleges célja, hogy a továbbtanulás előtt álló általános iskolásoknak és szüleiknek bemutassák, milyen munka folyik az intézményben. A kiállítás nagy részét a művészeti osztályok ebben a tanévben készült munkái alkotják: mintegy ízelítőt adva mindabból, amit az ötéves képzés során a tervezőgrafikus szakon el lehet sajátítani.

– Az utolsó pillanatban döntöttem a Handler mellett, ugyanis az alkalmassági vizsga során nagyon megfogtak a feladatok és az egész környezet – mesélte Dely Bianka 13.M osztályos tanuló. – Nem bántam meg a választásomat, mert a tervezőgrafikus szakot és az iskolát is nagyon szeretem. Mivel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre készülök, már most megkezdem az előkészítő képzést Budapesten. Minden érdekel, ami művészet, ezért minél több területen és – ha lehet – külföldön is szeretném kipróbálni magam. A tervezés mellett szól, hogy hihetetlenül sokoldalú tevékenység, számtalan probléma megoldását is magában foglalja.

Bianka osztálytársa és barátnője, Fettik Anna már általános iskolásként a művészeti pályán gondolkodott, a képzés mellett a Handler hangulata fogta meg. A hogyan tovább kérdése számára nem teljesen egyértelmű.

– Mindenképp egyetemre szeretnék menni, ám a művészeteken kívül a pszichológia is nagyon közel áll hozzám – részletezte. – A kommunikáció mélyebb rétegei érdekelnek elsősorban. Nem tartom kizártnak, hogy a két érdeklődési területemet a későbbiekben majd összekapcsolom.

A lányok az Erasmus program jóvoltából két hetet Görögországban tölthettek, ahol egy ukrán grafikus hölgy szakmai oktatásán vettek részt. A grafikus döbbentette rá őket, hogy a művészetet sokkal szabadabban is fel lehet fogni, mint ahogy addig hitték. Az ott készült alkotásaikat is megtekinthetjük a tárlaton. A végzős diákok kiemelték: rengeteget köszönhetnek osztályfőnöküknek, Horváth Bencének, valamint Rovó Anett és Schmuck Vivien tanárnőknek.

Kapcsolódó cikkek

Sopron ifjú tehetsége

Sopron ifjú tehetsége

2023. 01. 18. | Madarász Réka

Méltán érdemelte ki a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Moser Barnabás. A fiatal zongorista folyamatosan versenyekre jár, és sikert sikerre halmoz.