Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ágoston őrzi a hagyományokat

Ágoston őrzi a hagyományokat

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Frank ­Ágoston tavaly megnyert egy történelemversenyt, idén pedig francia és latin nyelvből, továbbá német irodalomból indult az OKTV-n.

Frank Ágoston nyughatatlan természetét erdőmérnök és jogász édesapjától örökölte, aki a német evangélikus értékeket – a szorgalom és a tiszta munka becsületét, a tudásszomjat és a felebaráti szeretetet – is közvetítette számára. Közös hobbijuk a felmenőik történetével való foglalkozás. Ezek után nem meglepő, hogy Ágoston jeleskedik történelemből és német nemzetiségi irodalomból is. 

– Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) nem megmérettetésnek tekintem, amit meg kell nyerni, hanem lehetőségnek arra, hogy nemzetiségem kihalófélben lévő szokásaihoz még közelebb kerüljek – mesélte az érett gondolkodású fiú. – Rendkívül fontos számomra a soproni polgári mentalitás és a német egyházközség, amelyek hozzájárultak a kiteljesedésemhez.

Ágoston sokáig reál beállítottságú volt, és – édesanyja mintájára – orvosnak készült. Osztályfőnöke, Wildné Vinczepap Mária hatására fordult az érdeklődése humán irányba, és az ő biztatására indult egy német nemzetiségi tanulóknak szervezett történelemversenyen.

– A tanárnő nem sokkal a verseny előtt hunyt el, és úgy döntöttem, azzal adózom az emlékének, hogy megnyerem – folytatta Ágoston. – Minden energiámat a felkészülésbe fektettem, és sikerült is az első helyen végeznem. Rendkívül maximalista vagyok, nem szeretném, ha rajtam bukna el valamely célom megvalósítása.

A győzelemnek köszönhetően az elkötelezett fiatalember egy hónapot Németországban tölthetett. Itt erősödött meg benne az elhatározás, hogy német nyelvterületen tanul tovább, ha sikerül, Bécsben jogot.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...