Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adél cégeket fejleszt
Nátrán Adél nyári egyetemen szeretne külföldi tapasztalatokat szerezni. Fotó: Németh Péter

A Széchenyi-ösztöndíjas diák az egyetem mellett dolgozik is

Adél cégeket fejleszt

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Szé­chenyi-ösztöndíj egyik idei nyertese a jövőjét a vállalkozásfejlesztésben képzeli el. Nátrán Adél különösen kötődik Sopronhoz, ezért a mesterdiploma megszerzése után mindenképp vissza szeretne jönni városunkba.

Adél már a Soproni Egyetem turizmus–vendéglátás alapszakának hallgatójaként részt vett két esettanulmányi csapatversenyen: egy üzleti szimulációs megmérettetésen, a diák menedzsmentbajnokságon, illetve egy Pannonhalmához kapcsolódó turisztikai pályázaton. Szakdolgozatával, melyben az overtourism jelenség társadalmi–kulturális hatásait vizsgálta, a TDK-n (Tudományos Diákköri Konferencia) is indult.

– Az „overtourism”-ra sajnos nincs megfelelő magyar kifejezés – mesélte a mosolygós lány. – Talán a tömeges turistajelenlét adja vissza leginkább a szó eredeti tartalmát. Abban különbözik a tömegturizmustól, hogy a sok turista együttes jelenléte jóval több negatív hatást gyakorol a lakókörnyezetre. Én azonban a jelenség pozitív oldalait is vizsgáltam a dolgozatomban, melyért dékáni különdíjat kaptam, és benevezték az OTDK-ra (Országos Tudományos Diákköri Konferencia). Most erre a rangos megmérettetésre készülök.

A szorgalmas ifjú hölgy hamarosan második szemeszterét kezdi a Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés mesterszakán. Gyakornokként dolgozik egy nagy biztosítótársaságnál, ahol szinte azonnal tudja kamatoztatni a tudását. Még a diplomamunka előtt szerepel a tervei között az IPMA nemzetközi projektmenedzser-vezető vizsga. Az ösztöndíj egy részét erre, a másikat pedig nyelvtanulásra szánja. Nyári egyetemen szeretne külföldi tapasztalatokat szerezni, ugyanis a turizmus világában nélkülözhetetlen a nyelvtudás.

– Remélem, a későbbiekben több soproni cég munkáját segíthetem – folytatta Adél. – A jelenlegi helyzet is megerősített abban, hogy megfelelő mesterszakot választottam, hiszen ma jóval könnyebb vállalkozásfejlesztőként elhelyezkedni, mint a turizmus területén.

A lánynak fontos a közösségi élet is: félévkor pályázik a Vállalkozásfejlesztés Klub tagságára, ahova komoly felvételi eljárás során lehet bekerülni. Ha pedig Adélnak – a bokros teendői mellett – még szabadideje is marad, akkor fuvolázik, fest és biciklizik.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...