Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ábel tervez és szervez
Kocsis Ábel egyetemi tanulmányai mellett konferenciákra jár, valamint programokat is szervez

A tehetséges hallgató az Európai Fiatal Tudósok Versenyére is eljutott

Ábel tervez és szervez

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Madarász Réka Az ELTE programtervező informatikus szakának másodéves hallgatója, Kocsis Ábel lett a Széchenyi-ösztöndíj egyik idei nyertese. Az agilis fiú nemcsak kiváló tanulmányi eredményeivel, hanem a közösség érdekében végzett tevékenységével is rászolgált az elismerésre.

Széchenyi István szellemisége ösztönözte városunk vezetőit arra, hogy megalapítsák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amellyel a magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges soproni fiatalokat támogatják. Kocsis Ábel, aki már többször szerepelt újságunkban, idén négy társával együtt részesült az anyagi támogatással is járó kitüntetésben.

– Jelenleg három projektben veszek részt – meséli a kedves fiú. – Bór Dorinával, az egyik tavalyi Széchenyi-ösztöndíjassal még a Széchenyi István Gimnáziumban fejlesztettünk ki egy sugárterhelés-mentes gerincvizsgáló eszközt, amellyel az Európai Fiatal Tudósok Versenyére is eljutottam Tallinnba. A készülék segítségével a gerinc görbületei számítógépen megjeleníthetővé válnak, így könnyen észrevehetjük a gerincferdülésre utaló jeleket. Idén két konferencián vettünk részt, tavasszal pedig az OTDK-ra megyünk a projekttel.

Szintén egy másik fiatallal, Bohák Ádámmal fejlesztett ki Ábel egy szakmaigyakorlat-kereső weboldalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Innovációs Laborjában. Az oldal szakmaigyak.hu néven már fut. A találékony fiatalemberek számára azért is rendkívül lelkesítő ez a munka, mert azonnali visszajelzést kapnak arra vonatkozóan, hogy mi működik jól, vagy hogy min kellene változtatni. A weboldallal való tevékenység – különösen szeptemberben és októberben – Ábel szinte minden idejét lefoglalja, de azért egy kisebb projektet még beszorított bokros teendői közé: társaival egy olyan alkalmazáson dolgozik, amely mesterséges intelligencia segítségével ad pénzügyi tanácsokat az ügyfeleknek. Úgy tűnik, a fiú energiakészlete kiapadhatatlan. Bármilyen meglepő, mindezek mellett még az Eötvös József Collegium választmányának alelnökeként programokat is szervez, és a bizottságok munkáját segíti.

Kapcsolódó cikkek

Meglelni az álomhivatást

Meglelni az álomhivatást

2023. 09. 13. | Madarász Réka

Pályaválasztási kártyacsomagot állított össze dr. Antalfi Eszter. A hasznos eszköz segít a diákoknak eldönteni, milyen egyetemet, foglalkozást érdemes...

Hobbija a bűvészkedés

Hobbija a bűvészkedés

2023. 09. 13. | Madarász Réka

A Családi legendárium című pályázat egyik különdíjasának, Uzonyi Dávidnak sok hobbija közül csak az egyik a bűvészkedés. A Líceum hetedik osztályosa u...