Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tudás ősi menedéke
Horváth Edit könyvtáros, Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium igazgatója és professzor emerita dr. Szála Erzsébet, a régi könyvtár vezetője. Fotó: Filep István

Minden diák elcsodálkozik, amikor belép az iskolai könyvtárba

A tudás ősi menedéke

| Elek Szilveszter | Soproni fiatalok

Több mint 450 éve szolgálja a diákokat a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum régi könyvtára. A gyűjtemény kincseit a tanárok folyamatosan próbálják közelebb hozni a tanulókhoz.

– Van ennél régebbi könyvtár Magyarországon, azonban ez annyiban kivételes, hogy ide már a kezdetek óta kifejezetten oktatási célra gyűjtöttek könyveket – kezdte Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium igazgatója. – Az 1557-es alapítás után már valószínűleg voltak itt könyvek. Ezt onnan tudjuk, hogy az első professzorok, akik Luther Márton és Philipp Melanchthon tanítványai voltak, ajándékoztak köteteket az iskolának.

Bizonyos idő elteltével aztán a könyvtár akkori vezetői elkezdtek vásárolni is könyveket, hogy a kor legmodernebb szintjén tudják a tudást átadni. – Ennek köszönhetően vannak olyan időkből is természettudományos műveink, amikor a járványokat még csőrös álarcban dolgozó doktorok próbálták megfékezni – tudtuk meg Tölli Balázstól.

A könyvtár megőrzése, kutatása folyamatos kihívást jelent a szakembereknek. – A bibliotékánk mint az örökfényű kincs, az arany, felcsillan néha – emelte ki az igazgató. – Minden korszakban volt valaki, aki megbecsülte és őrizte. Kiváló példa erre Kozák Lajos, aki az államosított időszakban volt az iskolánk igazgatója. Bár többször el akarták vinni innét a könyvtárat, ő küzdött ez ellen. Ehhez hűen mi is igyekszünk a könyvtárral a jelentőségének megfelelően bánni. Most éppen arra készülünk, hogy megvásárolva, felújítva az Ertl-házat (Templom utca 17.), átköltöztessük oda a kollekciót, és olyan tárolási, digitalizációs közösségi tereket, programokat, kiállításokat és egyebeket szervezzünk köré, amellyel gazdagítani tudjuk a történelmét és építeni a jövőjét. A fejlesztéstől azt is várjuk, hogy minél több kutató tudjon hozzáférni ehhez az anyaghoz.

– Gyakran tartok vezetést a könyvtárban a diákoknak – zárta Tölli Balázs. – Amikor belépnek, szinte mindegyikük felhőköl, és csak ennyit tud mondani a lenyűgözöttségtől: „Hűha!”. Ez az a vitorla, amibe nekünk kötelességünk a szelet befogni. Ezekből a könyvekből az évszázadok tudása mellett a letűnt korok embereinek viselt dolgai is sugároznak. Ha a diák nyitott lesz erre, és elkezdi tanulmányozni, befogadni a sok száz évvel ezelőtt élők történeteit, érzelemvilágát, akkor tud csak igazán megérteni valamit a régi korokból – összegezte az igazgató.


Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...