Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A történelem vonzásában
Kreták Annát mindig is érdekelte a történelem, Egész Tamás segítségével lelkesen készül a tanulmányi verseny középdöntőjére. Fotó: Németh Péter

A történelem vonzásában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két széchenyis diák is bejutott a Savaria országos történelem tanulmányi verseny középdöntőjébe. Mindkét lányt Annának hívják, és mindketten a 10.D innovatív angol/ német nyelvi és informatikai osztályba járnak.

– A szigorúan a tudásra épülő tanulmányi versenyt a mélysége miatt is nevezzük magunk között „kis OKTV-nek” – tudtuk meg Egész Tamástól, a Széchenyi-gimnázium igazgatóhelyettesétől, a két lány felkészítő tanárától. – Hasonlót vár el a 9–10.-es diákoktól, mint a 11–12.-esektől az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny.

A megmérettetés magában foglalta az ókortól 1301-ig terjedő időszakot, ismerni kellett ennek a hatalmas időintervallumnak az általános és a magyar történelmét. A két továbbjutó közül Soós Annát már bemutattuk újságunkban (Anna sokoldalú tehetség, Soproni Téma, 2021. március 3.). Osztálytársa, Kreták Anna ugyancsak digitálisan tanulja a történelmet az innovatív osztályban.

– Két órát kaptunk a feladatlap kitöltésére, de az elég is volt – mesélte Kreták Anna. – Volt feleletválasztós feladat, keresztrejtvény, teszt és esszéírás, utóbbiban IV. Béla tatárjárás utáni politikáját kellett összefoglalnunk.

Annát mindig is érdekelte a történelem, magával ragadja, hogy belepillanthat az emberiség történetének egy újabb kis szeletébe. Szívesen olvassa a történelmi regényeket és a Rubicon című folyóiratot, gyakran néz hasonló témájú filmeket. Közel állnak a szívéhez az idegen nyelvek is. A későbbiekben olyan felsőoktatási intézményt szeretne majd választani, ahol mindezeket az ismereteit még tovább mélyítheti. A lány 11 éve népi táncos a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában Kapuváron. Kisfaludon él a szüleivel, az apró falu békés hangulatát rendkívül kedveli.

– A középdöntő február 8-án lesz, és a lányok már óriási lelkesedéssel készülnek rá. Amikor megkérdeztem tőlük, hogy a téli szünetben pihenni vagy tanulni szeretnének-e, ők azt válaszolták, hogy küldjem csak a feladatokat, úgyhogy végigküzdötték ezt az időszakot is – fejezte be Egész Tamás.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...