Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A szakmám az életem”
Hetzer Ádám és Wartha Vince három videosorozatot is készített. Fotó: Filep István

Az online felületeken a fiatalok pályaválasztását segítik

„A szakmám az életem”

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Rengeteg fiatal érzi tanácstalannak magát, amikor 14 vagy 18 évesen döntenie kell arról, hogyan tovább. A szakmám az életem nevű kezdeményezés célja, hogy a diákokat segítse a pályaválasztásban.

A Nádasdy Tamás-technikumban tanult még Hetzer Ádám, amikor szakmaiinformatika-tanárával, Hetyei Kornéllal 2020 márciusában létrehozta A szakmám az életem elnevezésű kezdeményezést.

– Mindketten informatikusok voltunk, és szerettük volna a szakmánkat megismertetni másokkal, bemutatni azokat a hibalehetőségeket, melyek megoldásán oly lázasan dolgozunk – mesélte ­Hetzer Ádám, A szakmám az életem főszerkesztője. – A Google blogger felületén blogot indítottunk, majd Facebook-oldalt hoztunk létre, ami azóta is a fő fórumunk. Folyamatosan fejlődtünk, célunk jelenleg is a fiatalok elérése. A Telecom MagentaKraft programjának jóvoltából nemcsak rengeteg kapcsolatra tettünk szert, hanem újságíróképzésen is részt vehettünk.

A fiatalok hamarosan felkérést kaptak az európai szakképzési hét szervezőitől egy kommunikációs kampányban való részvételhez. Később kapcsolatba léptek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal is a Pályaori Klubbon keresztül. Ekkor már világosan körvonalazódott fő profiljuk, a pályaorientáció.


– Azóta leérettségiztem a Handler Nándor-technikumban, és most ott dolgozom szakmai iskolatitkárként – folytatta Ádám. – Volt osztálytársammal, Bán Dániellel indítottuk el videosorozatainkat, melyeket azóta már ­Wartha Vincével folytatok, akivel azért is jó együtt dolgozni, mert hobbija a fotózás. Tartalmainkat három sorozatba soroljuk: „Kompetens vagyok” című videóinkban gyakorlott szakembereket kérdezünk a hivatásukról. „Szaki leszek” című interjúinkban ambiciózus fiatalokkal beszélgetünk a jövőbeli terveikről, és ugyancsak 5–10 perces videókban tudósítunk a pályaorientációval kapcsolatos eseményekről.

Később 5. tagként csatlakozott a fiúkhoz Kuklisné Horváth Ildikó, aki kereskedelmis szakmai oktatóként posztokat ír – így segíti a munkát. A felvételeket A szakmám az életem weboldalán, valamint közösségi médiafelületeiken lehet megtekinteni, illetve a fiúk feltöltik a Spotify-ra is. A tartalmak nézettsége 500–1000 fő között mozog. A két fiatalember távlati célja, hogy olyan hivatalos médiafelületet hozzon létre, ami az általános és középiskolás diákok pályaorientációjával foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek

Az alkotás oldja a stresszt

Az alkotás oldja a stresszt

2023. 11. 29. | Madarász Réka

A lelkes és sok minden iránt érdeklődő gyerekek már szeptember első felében beiratkoztak több különórára, és mostanra ki is derült, hogy nem bírják a...

Apja nyomdokain halad

Apja nyomdokain halad

2023. 11. 29. | Madarász Réka

Mint évek óta mindig, idén is a legjobb csapateredményt érték el a Roth-iskola diákjai a dr. Szepesi László erdészeti gépész emlékversenyen. A győztes...