Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb faipari technikus
Babos Zsolt és a győztes hagyományos támlás szék

Babos Zsolt első helyezést ért el a XII. Szakma Sztár Fesztiválon

A legjobb faipari technikus

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

­Babos Zsolt – vagy ahogy mindenki hívja: Joe – első helyezést ért el a Szakma Sztár versenyen faipari technikus kategóriában. A fantasztikus eredménynek köszönhetően a handleros diák mentesül a szakmai vizsgák alól.

Idén is megszervezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Az országos döntőt XII. Szakma Sztár Fesztivál néven a közelmúltban Budapesten tartották meg.

– 64 végzős faipari technikus tanuló jelentkezett idén a Szakma Sztár versenyre – tudtuk meg Folcz Tóbiástól, a SSzC Handler Nándor Szakképző Iskolájának faipari szakoktatójától. – Nagy vízválasztó volt a januári előválogató, ahonnan a kilenc legügyesebb diák jutott tovább a budapesti válogatóra.

A budapesti verseny résztvevőinek szóbeli és gyakorlati feladatok megoldásával kellett megmutatniuk, ki a legjobb jövőbeli szakmájában. A tét azért is volt óriási, mert akik az írásbeli, szóbeli és gyakorlati versenyfeladatokat is legalább hatvan százalékosra teljesítették, azoknak nem kell év végén szakmai vizsgát tenniük. A Szakma Sztár Fesztiválon a válogatóból a döntőbe jutott négy versenyző mérte össze a tudását.

– Két napunk volt egy hagyományos támlás szék elkészítésére, amelyhez a részben előkészített anyagokat helyben kaptuk, a szerszámokat viszont mi vittük magunkkal – számolt be a részletekről Joe. – Megkönnyebbültem, mert egyszerűnek éreztem a feladatot, amivel meg kellett birkóznunk. A szakmai zsűri végül is különböző szempontok figyelembe vételével az én munkámat találta a legjobbnak.

A bravúros eredmény hátterében rengeteg idő- és energiabefektetés áll: Joe két asztalos társával két hónapig folyamatosan készült a versenyre az iskola tanműhelyében Hauch Tamás és Folcz Tóbiás faipari szakoktatók irányításával.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...