Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb díszítőfestő
Németh Gergő jelenleg a Handler-technikum 11.B osztályosa – a tanulás mellett rengeteget készül a versenyekre. Fotó: Filep István

„Örülök, hogy az utóbbi egy évben rengeteget fejlődtem”

A legjobb díszítőfestő

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Németh Gergő bravúros győzelmet aratott a WorldSkills Hungary versenyen díszítőfestő szakmában, így 2024-ben a lyoni világbajnokságon képviseli hazánkat. A handleros fiú hétvégén az SZKTV középdöntőjét is megnyerte.

Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettethetik meg magukat. A tavalyi EuroSkillsen Németh Gergő második helyezett lett, az idei World­Skillsen viszont már sikerült a dobogó legfelső fokára állnia. Szakoktatói, Nagy Jenő, Tóth István, valamint gyakorlati oktatói, Kurucz Ádám és Horváth Csaba készítették fel a megmérettetésre.

– Már tavaly is jártam Budapestre felkészülni, mert tartalékos voltam a bolzanói világbajnokságon, az idei nyár viszont nagyon intenzív lesz: két hetet a fővárosban, két hetet pedig a petőházi külső gyakorlati helyemen fogok tölteni – mesélte a Handler-technikum 11.B osztályosa. – Örülök, hogy az utóbbi egy évben rengeteget fejlődtem, ugyanis tavaly 32 ponttal lettem második, idén pedig már 75 ponttal első.


Mivel Gergő húsz ponttal előzte meg a második helyezettet, az előválogató döntőnek minősült, és több fordulót nem is tartottak. A feladatok nem voltak egyszerűek: először egy 8×180-as keretbe kellett tapétázniuk, majd különböző alakzatokat milliméter pontossággal felfesteniük a falra, amihez kézi rajzra és festékkeverési ismeretekre is szükségük volt. Minderre összesen tíz óra állt a rendelkezésükre.

– A WorldSkills Hungaryn egészen az utolsó másodpercig dolgoztam, de megérte: nagyon boldoggá tett a győzelem! – tette hozzá Gergő. – Az elmúlt hetekben gőzerővel készültünk a hétvégi Szakmák Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) középdöntőjére, ahol festő, mázoló, tapétázó szakmában indultam. Tizenhatan vettünk részt a váci megmérettetésen, ahol ajtólap és keret javítása és zománcozása, falfelület javítása és festése, tapétázás és díszítés volt a feladat. Mivel az írásbeli fordulón 129 nevező közül 4. lettem, az írásbeli szakmunkás vizsgám már akkor megvolt. A középdöntőt viszont 90 százalékkal megnyertem, így most már a gyakorlati vizsgát sem kell letennem, és bejutottam a döntőbe is, amit április végén a Szakma Sztár fesztiválon rendeznek meg. 


Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...