Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A közösség szolgálatában
Boros Ákos és Folyi Bence Fotó: Németh Péter

Közösen vezették a diákönkormányzatot a Berzsenyiben

A közösség szolgálatában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két berzsenyis diák gyorsan egymásra talált hasonló habitusának köszönhetően: Boros Ákos és Folyi Bence egy évig közösen vezették a diákönkormányzatot, idén pedig együtt készültek fel egy tudományos konferenciára.

Bence és Ákos hamar összebarátkoztak, hiszen egyikük sem az a típus, akit letesznek a sarokba, és ott is marad. A 2018–19-es tanévben együtt irányították iskolájuk diákönkormányzatát, a LIDISZ-t.

– Valódi célunk nem volt, inkább a tenni akarás motivált bennünket. Rengeteg tapasztalatot szereztünk ebben az időszakban mind a szervezésben, mind a konfliktusmegoldásban – mesélte Ákos. – A legbüszkébbek talán arra vagyunk, hogy adventkor többhetes jótékonysági programsorozatot szerveztünk, melynek keretében élelmiszer- és ruhaosztást tartottunk, mozifilmet vetítettünk az iskolatársainknak, egy hétig mindennap élőzene szólt a Líceumban, és az iskolarádiót is újraindítottuk.

A humán beállítottságú Bencétől származott az ötlet, hogy induljanak a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáján (TUDOK). Tízperces előadást kellett tartaniuk egy önálló kutatásról. A kreatív fiatalemberek rendkívül érdekes témát választottak, a soproni szabadkőművesek pedagógiai programját. A felkészülésben az iskola igazgatója, Tölli Balázs segített nekik.

– Olyan témát szerettünk volna feldolgozni, ami egyszerre érdekes és hasznos – folytatta Folyi Bence. – Igyekeztünk bizonyítani, hogy a szabadkőművességet övező sztereotípiák többnyire az emberek tudatlanságából származnak, a titkos társaság eredeti ötleteit, gondolatait pedig átültettük a mai korba.

A fiúk úgy érezték, hogy nem találtak értő fülekre a zsűritagok sorában, amit annak tulajdonítanak, hogy társadalomtudományi, szociológiai témájukkal helytörténet kategóriába sorolták be őket. A hosszú hónapokig tartó felkészülés azonban nem volt hiábavaló, hiszen ők rengeteget fejlődtek közben. Mindkét fiatalember határozott jövőképpel rendelkezik: Ákos angol nyelven tanul majd turizmus–vendéglátás szakon, ugyanis az az álma, hogy országosan is hiánypótló kezdeményezésbe fog: nyit egy olyan éttermet, ahol az átlagemberek is hozzájuthatnak prémium minőségű ételekhez alacsony áron és fantasztikus környezetben. Bence sokáig jogásznak készült, de rájött, inkább pilóta szeretne lenni.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.