Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A költészet vonzásában
Alpár Nándor egy év alatt 87 költeményt írt, felolvasóestjeit a Bécsi-dombi amfiteátrumnál tartja. Fotó: Bertha Ágnes

Alpár Nándor: Verset írni sohasem idejétmúlt

A költészet vonzásában

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

Az irodalom rajongói bizonyára szívesen csatlakoznának egy felolvasóesthez, akár a bécsi-dombi amfiteátrumnál. Varázsos helyszín…, s talán még érdekesebb, hogy a főszereplők kamaszok, a szervező pedig maga is költőjelölt, Alpár Nándor.

– Augusztusban szerveztem az első versolvasó estet, amellyel az volt a fő célom, hogy jobban megismerjenek a barátaim; akkor csak a saját verseimet osztottam meg – mesélte Alpár Nándor, a Szent Orsolya Gimnázium tizedikes tanulója. – Az októberi alkalmon már másoknak is lehetőséget adtam, hogy bemutassák verseiket, novelláikat.

Nándi az elmúlt két hónapban a közösségi hálón több ifjú költőt is toborzott, szeretné, ha minél több hasonló érdeklődésű csatlakozna hozzá. – A tapasztalataim azt mutatják, hogy verset írni sohasem idejétmúlt. Szükség van arra, hogy olyan mély gondolatokhoz juttassuk az olvasót, a hallgatót, amelyeket a mindennapokban ritkán kaphat meg. Nem szabad kiszolgálnunk a rohanó világot, hinnünk kell benne, hogy gondolatainkkal lelassíthatjuk a körülöttünk élőket is.

S hogy mi indít egy 21. századi 16 évest, hogy verseket írjon? – Meg akartam mutatni, hogy több vagyok, mint amit a hétköznapokban látnak belőlem – szögezte le Nándi. – A vers a legegyszerűbb módja, hogy kifejezzem a bennem dúló érzelmeket. Hetedikben egy adventi teaház meghittségében éreztem, hogy megállt az idő körülöttem – ez adta az első ihletet. Manapság leginkább a természet inspirál, segítségével tudom megragadni és szavakba önteni a mögöttes tartalmakat. Alkotásaim többsége melankolikus, annak ellenére, hogy vidám személyiségnek tartom magamat.

A jó vershez sok minden kell – szögezte le az ifjú költő: elsősorban hangulat, majd költői képek és rím. A szótagszám még néha megbicsaklik, nehéz egyszerre mindenre figyelni. Nándi célja a meg- és elismerés mellett mihamarabb egy önálló kötet kiadása – egy év alatt 87 költeményt vetett papírra. Emellett továbbra is szeretne felolvasóesteket szervezni.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...