Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kitartó munka eredménye
Szalai Barnabás Batthyány Lajosról írta OKTV dolgozatát. Fotó: Filep István

Nemcsak tehetséges, kitartó is

A kitartó munka eredménye

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A közelmúltban vett részt a történelem OKTV országos döntőjén Szalai Barnabás, aki – közel háromezer induló közül – a 24. helyet szerezte meg. A végzős széchenyis diák eddig matekversenyeken indult, az utóbbi néhány évben fordult az érdeklődése a történelem felé.

Annak ellenére, hogy munkaigényes feladatokat kellett megoldania, Szalai Barnabás lelkesen kitartott az OKTV mindhárom fordulójában.

– Az első forduló az iskolában zajlott, az érettségi feladatokhoz hasonló rövid, tömör kérdések alapján szűrték meg a versenyen indulókat – mesélte. – A második forduló első felén Győrben vettünk részt: megadott források alapján négy esszét kellett megírnunk, amelyre négy óra állt a rendelkezésünkre.

A második fordulóhoz tartozott még egy pályamunka is 20–30 oldal terjedelemben, amely 1848–49 eseményeiről vagy egy kiemelkedő alakjáról szólt. Barnus dolgozata a „Batthyány Lajos megítélése a dualizmus kori országgyűlési viták fényében” címet kapta.


– Azért választottam Batthyány alakját, mert Széchenyi inkább a reformkorhoz köthető, Kossuth személyét pedig már rengetegen elemezték – folytatta a fiatalember. – A dolgozatomban is kiemeltem, hogy Batthyány megítélése elég hiányos volt. Ha alakja elő is került az országgyűlési vitákon, akkor sem mint az első alkotmányos miniszterelnök vagy a szervező tevékenységet folytató politikus, hanem mint mártír szerepelt.

A 12.A osztályos fiút Horváth Violetta készítette fel a megmérettetésre, aki kiemelte: Barnus rendkívül kitartó, szorgalmas, eszes, tud küzdeni, a történelmi ténylátása pedig remek. Dolgozata sok önálló gondolatot is tartalmazott, amit a zsűri is nagyra értékelt. A fiú a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karára jelentkezett, első helyen nemzetközi gazdálkodás szakra.

– Korábban a jogi egyetemen is gondolkodtam, de ezt elvetettem. A pénzügyi érdeklődés megmaradt – zárta.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...