Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kémia bűvöletében
Bodnár Mária a Curie Kémia Emlékverseny területi fordulóján első helyen végzett Fotó: Németh Péter

Bodnár Mária gyógyszerésznek vagy vegyésznek készül

A kémia bűvöletében

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Felsorolni is nehéz, hány kémiaversenyen ért el rangos helyezést Bodnár Mária. A széchenyis diáklány a szabadidejét is igyekszik hasznosan eltölteni: zenél és sportol.

A Soproni Széchenyi István Gimnázium diákja még hetedik osztályosként indult az első kémiaversenyen. Bármilyen nehéz is elhinni, a legbonyolultabb számolásos feladatok szerettették meg vele az amúgy sem egyszerű tantárgyat. Csak a tavalyi tanévben több nívós eredménnyel büszkélkedhet: 10. helyen végzett az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen, a Középiskolai Kémiai Lapok „Keresd a kémiát!” című megmérettetésén országos harmadik, a „Gondolkodón” pedig első helyezést szerzett (Cseke Juliannával közösen). Felkészítő tanára Kiss-Huszta Pálma volt.

– Legutóbb az Irinyi János Országos Kémiaverseny megyei fordulóján lettem második, az országos döntő eredményére pedig még várunk – mesélte a visszafogott és kedves lány. – Egy írásbeli feladatsort kellett kitöltenünk, melyben elméleti kérdések és számítások egyaránt szerepeltek. A megyei döntő másik része egy laborgyakorlat volt. Ugyancsak a közelmúltban írtuk meg a Curie Kémia Emlékverseny területi fordulóját, a napokban tudtam meg, hogy ott első helyen végeztem.

Marika mindenképpen szeretne olyan szakmát választani, amelyben a kémiáé a főszerep: egyelőre a gyógyszerész és a kutató vegyész hivatást tartja esélyesnek. A lány Miskolcon született, 9 éves korában költözött a családjával Pápára, egy évvel ezelőtt pedig – szülei soproni kötődései miatt – Sopron közelébe, Nagycenkre. Pápa Város Fúvószenekarában fuvolázik azóta is, és a soproni zeneiskolában fejleszti a képességeit. Másik kedvenc szabadidős tevékenysége a sport. Rengeteg sportágat kipróbált: a szertornát, a légtáncot, a teniszt, az úszást, a karatét és a dzsúdót. Jelenleg az STC-ben aerobikozik, és úgy tűnik, ebben a sportágban végre megtalálta azt, amit keresett.

Kapcsolódó cikkek

A művészetek vonzásában

A művészetek vonzásában

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Tóth Annaliza volt az, akinek a rajzával karácsonykor az önkormányzat köszöntötte a soproniakat. A Petőfi-iskola 7. mb osztályosa rendkívül sokoldalú,...

Luca más, mint a többiek

Luca más, mint a többiek

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Az éneklés Vágány ­Luca Sára életének része gyermekkora óta, ugyanis megnyugtatja és kikapcsolja. Az orsolyás lány több színházi darabban is szerepelt...