Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A japán nyelv bűvöletében
– A japán nyelvben leginkább az tetszik, hogy egy dolgot rengetegféleképpen ki lehet fejezni – mesélte lapunknak Kántor Bernadett. Fotó: Filep István

Kántor Bernadett az egyetem harmadévét Csiba prefektúrában kezdi

A japán nyelv bűvöletében

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, Kántor Bernadett ősszel kezdi meg tanulmányait Japánban. Az egyetemi hallgatót már sok évvel ezelőtt magával ragadta a keleti nép nyelve és kultúrája.

Bernadett – vagy ahogy mindenki hívja, Rina – 2015 nyarán egy japán lányzenekar számait kezdte hallgatni. Már akkor zavarta egy kicsit, hogy nem érti a dalok szövegét.

– Később japán animációs filmeket, animéket ajánlott nekem az egyik általános iskolai osztálytársam, melyeknek még jobban szerettem volna érteni a szövegét – mesélte. – Ezért amikor egy évvel később, már a Széchenyi-gimnáziumban alkalmam adódott arra, hogy japánul tanuljak, kapva kaptam az alkalmon. Egy ideig anyukámmal együtt jártunk az órákra, de neki jóval nehezebben ment a nyelv, mint nekem.

Amikor Rina megtudta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemen van japán szak, ahova minimális alaptudással be lehet kerülni, a nyelv helyett inkább a tanulmányaira koncentrált. A vírushelyzettel járó bezártság azonban ismét a nyelvtanulás irányába terelte, melynek köszönhetően az egyetemen már haladó csoportban kezdhette meg hallgatói pályafutását.

– A japán nyelvben leginkább az tetszik, hogy egy dolgot rengetegféleképpen ki lehet fejezni – folytatta. – Egy karakter sok mindent jelenthet, nem biztos, hogy azt, amit az ember rögtön feltételezne. A japán kultúrában nagyon vonzanak az ünnepek. A nagy, nemzeti fesztiválok mellett bárhova is megyünk, mindenütt találunk kisebb, csak az adott térségre jellemző helyi ünnepeket, amelyek színesebbé teszik az ott élők mindennapjait.

Ha minden igaz, Rina a harmadévet már Japánban, Csiba prefektúrában kezdi a nemzetközi tanulmányok szakosok között. Azt már most tudja, hogy az egyetemen nem hordhat olyan felsőket, amelyek szabadon hagyják a vállát, ami viszont ennél jobban fáj neki: csak láthatatlan sminket szabad viselni, így számtalan szemhéjfestékét és rúzsát egy ideig nem használhatja. A tanév végén pár hetet még a nyárból is Japánban tölt, aztán itthon befejezi az alapszakot, és beiratkozik a mesterképzésre. Utána vagy japánt szeretne tanítani, vagy egy olyan cégnél elhelyezkedni, ahol a nyelvtudását tudja kamatoztatni.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...