Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Föld védelméért
Csütörtökön a Széchenyi-gimnázium vendége volt dr. Dőry István fizikus a Nap­Csiga nevű, teherszállításra is alkalmas, napelemes járművével Fotó: Németh Péter

A Föld védelméért

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

2016 óta csatlakozhatnak az iskolák a fenntarthatósági témahét című országos kezdeményezéshez. Az egyhetes programsorozat célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a fenntarthatóság fontosságára, és arra, hogy egy kis odafigyeléssel ők is rengeteget tehetnek a Föld védelméért.

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás – ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha minél előbb nem változtatunk hozzáállásunkon és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért lényeges, hogy már iskolás korban ráébredjenek személyes érintettségükre. A múlt héten több soproni középiskolában is megszervezték a fenntarthatósági témahetet.


– A központilag ajánlott programot három osztályban valósítottuk meg, a 9. évfolyamokkal pedig ezen felül még megtekintettünk néhány ajánlott dokumentumfilmet is, többek között a tudatos vásárlásról és a globális felmelegedésről – tudtuk meg Kádárné Rácz Andreától, a SSzC Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnáziumának biológia–földrajz szakos tanárától. – Hétfőn Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület elnöke tartott előadást a 9. K osztálynak az egyik kiemelt témában, a közösségi kertekről.


A Széchenyi István Gimnáziumban a természettudományos tantárgyakon keresztül, mindennapi példákkal igyekeztek közelebb hozni a diákokhoz a témát. Hétfőn a Szegedi Tudományegyetem két hallgatója, Treml Júlia és Tóth László tartott előadást Fesztiválozás és fenntarthatóság címmel.


– A VOLT Fesztivál bemutatásán keresztül próbáltuk formálni a fiatalok szemléletét – mesélte Treml Júlia. – A legtöbben a saját bőrükön is megtapasztalhatták, hogy egy fesztiválozónak olyan problémákkal kell megküzdenie, mint a rengeteg hulladék, a zaj- és légszennyezés, a nehéz közlekedés stb. Közösen igyekeztünk megoldást találni mindezekre.

Kapcsolódó cikkek