Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A filmezés a szenvedélye
Sipos Bence Fotó: Németh Péter

A filmezés a szenvedélye

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Másodszor nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat Sipos Bence, aki az összeget ezúttal is filmes tanulmányai finanszírozására fordítja. A tehetséges fiatalember Sopron művészeti életének fellendítését tartja a küldetésének.

Sipos Bencéről filmes sikerei kapcsán már többször is írtunk újságunkban (a legutóbbi megjelenés: Soproni filmes sikerek, Soproni Téma, 2020. szeptember 9.). Amióta a Soproni Egyetem kommunikáció és média szakképzésén megragadta a mozgókép elkészítésének komplexitása, a fiú folyamatosan bővíti az ismereteit: a Kaposvári Egyetem képalkotás szakán először elvégezte a mozgóképkultúra és média szakirányt, majd beiratkozott az ELTE filmtudomány mesterszakára, ahol most elsőéves.

– Mivel az államilag finanszírozott féléveim elfogynak, az ösztöndíj nyújt lehetőséget arra, hogy mesterképzésen vegyek részt – mesélte Bence. – Kaposváron magas színvonalú képzést kaptam. Az oktatóimnak köszönhetően találtam meg azt a két irányt, amit most is viszek: több dokumentumfilmemmel értem el nívós helyezéseket, többek között a Váratlan vár a határon és Az ösvényen járva címűekkel. Le a bikával! címmel készült diplomamunkámat több fesztiválra is beneveztem.

Bence az utóbbi időben kísérleti filmeket készít, többnyire 3D animációs módszerrel. Növekvő című alkotása a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon bekerült a legjobb öt közé.

– Több kísérleti munkám nem a filmes világban, hanem galériákban, installált formában találta meg a helyét – folytatta az ifjú művész. – A Bauhaus-centenárium kapcsán Moholy-Nagy László Fekete–fehér–szürke című zseniális filmje adta az inspirációt két rövidebb filmemhez, a Tér és formához és a Fény-árnyékhoz, melyeket Kaposváron és Budapesten is kiállítottak.

Bence szeretné az ismereteit továbbadni: érdekli az akadémiai pálya, szívesen foglalkozna tudományos szinten a filmmel. A film és peremterületei az a témakör, ami leginkább közel áll hozzá. A mesterképzés elvégzése után a következő terve egy doktori programban való részvétel.

– Minden filmem Sopronhoz kötődik. Amikor csak lehet, hazajövök, mert ezt a várost tartom az otthonomnak – tette hozzá az eltökélt fiú. – Hosszú távon itt szeretnék élni és alkotni. Nagyban gondolkodom: az a célom, hogy a város művészeti közegéért és képzéséért tegyek – akár egy új képzés meghonosításával.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...