Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A Fenyő téri iskola fiatal újságírói

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Évek óta működik sikeresen a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola újságíró szakköre. A foglalkozásokon egy lap elkészítésének a rejtelmeibe is belepillanthatnak a diákok.

A „Vorhang auf” újságíró szakkört három évvel ezelőtt indította el Michael Ágnes német nyelv és pedagógia szakos tanár. Azóta kialakult az állandó csapat: 8–10 felső tagozatos tanuló szerkeszti az újságot, és látja el az összes feladatot. Általában évente 4 szám jelenik meg, együtt találják ki az adott kiadvány vezető témáját, gyűjtik össze az ehhez kapcsolódó ötleteket, anyagokat, írják meg a cikkeket, és ők maguk korrektúráznak. Az iskolai hagyományok ápolásával összefüggő, jeles napokhoz kapcsolódó és a korosztályukat érintő kérdéseken kívül rendkívül szívesen mutatják be tanáraikat, illetve iskolatársaikat egy-egy személyes hangvételű írásban. 

– Az újságíró szakkör fő profilja kezdetben német nyelvű anyagok megjelentetése volt – mesélte Michael Ágnes. – Időközben módosítottam a szakkörbe tartozás feltételein. Ma már az állandó tagokon kívül szívesen látjuk azokat is, akik fantáziát látnak egy-egy témában, vagy az érzelmileg, értelmileg önkifejezésre inspirálja őket. A szakkör fő célja a tehetséggondozás. Előfordult például, hogy egy csendes, visszahúzódó lány az őt ért sikerélmények hatására olyan önbizalomra tett szert, hogy az osztály vezéregyéniségévé tudott válni. Közösen rátaláltunk az erősségeire, melyeket aztán ki tudott bontakoztatni.

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat nemcsak a témák kiválasztásánál, hanem az újság nézetének megtervezésénél is figyelembe veszik. Miután az adott szám teljes egészében elkészült, a gyerekek két napon keresztül az iskolában felállított standokon árusítják azt jelképes összegért. A vásárlók mindig kapnak valamilyen apró ajándékot is az újság mellé, melyet a szakkörösök általában maguk készítenek. A bevételt a következő kiadványba forgatják vissza. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...