Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Zaklatás a neten

| Cziráki Viktória | Panoráma

A cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás áldozataira a közvélemény gyakran csak akkor figyel fel, amikor tragédia történik. Szülőként viszont sokat segíthetünk gyermekeinknek.

– Régebben egyszerűen történt az iskolai zaklatás, a piszkálódás. Egy vagy több gyerek kiszemelt valakit, és általában agresszív fellépéssel, fenyegetéssel próbálták megfélemlíteni a másikat – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az internet korában a zaklatás nem szűnik meg az iskolakapunál, a gyermek otthonába is beszivárog, ez a zaklatott gyerekre súlyos pszichológiai terhet ró. 

A cyberbullying terén magas a látencia, mivel a zaklatást elszenvedő gyerek – attól való félelmében, hogy gyengének vagy gyávának mutatkozik – fél segítséget kérni. Ráadásul sok esetben hiába oldódik meg „jogilag”, akár a rendőrség közbenjárásával az ügy, az alapprobléma, azaz hogy a gyereket nem fogadja be a közösség, megmarad.

Az internetes zaklatás elleni első lépés az, hogy meggyőződjünk, történik-e ilyesmi a gyerekkel vagy sem. Fontos, hogy a gyermek feltétel nélkül bízzon a szülőben, így probléma esetén hozzá fog fordulni elsőként. – A legjobb, ha nem reagálunk a zaklatásra – tette hozzá a főelőadó. – Tartós probléma esetén segítséget jelenthet egy „mediátor” bevonása, aki lehet tanár, edző is. A fiatalok körében elismert személy célzott beszélgetéssel segíthet az ügy elsimításában. Szélsőséges esetben ajánlott a gyermek kiemelése a zaklató közegből.

Kapcsolódó cikkek