Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Virtuális vásárlás

| Etzl Edgár | Panoráma

A karácsonyi ajándékokat már hazánkban is egyre többen az interneten rendelik. Ez járványügyi szempontból kifejezetten biztonságos, azonban fontos, hogy körültekintően járjunk el.

Ruha, ékszer, kütyü, játék és utazás – legyen szó bármilyen ajándékötletről, az interneten megtaláljuk. – Ha feltűnően olcsó valami, vagy nem található információ az eladóról, és ügyfélkapcsolati elérhetőség sincs feltüntetve, kerülni kell az oldalt! – kezdte dr. Opra Zsófia, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője.

A szakértő elmondta, az év végi időszakban mindig megszaporodnak azok a honlapok, melyek jellegzetesen egyszerű felépítésűek, és feltehetőleg fordítógéppel készült, magyartalan tájékoztatót tartalmaznak. Az ilyen webshopok általában kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsegtetnek, valódi értékesítés helyett azonban átverik a vásárlókat.

Mindez elkerülhető, ha megkeressük a kiválasztott áruház elérhetőségeit.

A körültekintő vásárlás ellenére és a megbízható oldalak használata mellett is merülhet fel probléma. – Ha a webáruházzal nem sikerül rendezni a vitát, hazai békéltető testülethez fordulhatunk, és uniós vitarendezési eljárást is indíthatunk – emlékeztetett dr. Opra Zsófia.

További fontos tudnivaló, hogy a futár általában csak a csomag sértetlen átadásáért felel. Amennyiben a vásárló a futár jelenlétében kíván meggyőződni a termék csomagon belüli sértetlenségéről, akkor olyan webáruházat kell választania, amely szállítási feltételei között ezt a lehetőséget biztosítja. On­line vásárlás esetén nemcsak a személyes vételkor meglévő jótállási jogok illetik meg a fogyasztót, de 14 napig indoklás nélkül el is állhatunk attól, azonban a visszaszállítási költséget ekkor nekünk kell megfizetni. Gyakori probléma, hogy az interneten rendelt, de az üzletben személyesen átvett termékekre nem biztosít a kereskedő elállást, holott a vásárlónak erre is lehetősége van.

Viták esetén: Az internetes vásárlás előtti tájékozódást segíti a súlyos jogsértést elkövető webáruházakat összegyűjtő adatbázis, amely a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen érhető el. Online vitarendezési eljárás a www.ec.europa.eu/odr oldalon indítható.

Kapcsolódó cikkek