Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágvölgyi Remetekápolna
A 18. századi remeteségre emlékeztet a virágvölgyi kis kápolna, melyet a környéken lakók is gondoznak.

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Virágvölgyi Remetekápolna

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

Házakkal szorosan körbeépítve, a Virágvölgy legforgalmasabb területén áll egy kis kápolna, a belsejét védő rács előtt mindig virul egy-két vázában csokor: a Szent Kereszt- vagy Remetekápolnát rendszeresen gondozzák a környéken élők. A kis kápolna története a 18. századig nyúlik vissza.

A Virágvölgy (Blumental) elnevezéssel már 1510 körül találkozunk soproni iratokban a város egy nyaralóterületének, pihenőhelyének elnevezéseként. Itt 1740-ben egy fafeszület helyén a saját földjén Schaffer Gáspár kápolnát és sekrestyét építtetett Skopal Simon remete számára, kis szobával, konyhával. A remete erre a saját pénzén emeletet húzatott, kis karzatot, előszobát, szobát és kamrát, ide húzódott a város zajától imádkozni, elmélkedni. II. József türelmi rendelete nemcsak a rendek és kolostorok, de a magányában élő remete életét is felbolydította.

Az 1782. március 18-i helytartósági rendelet felszólította Skopalt, hogy öltsön világi ruhát és hagyja el a remeteséget. Ettől fogva ruhakészítéssel foglalkozott, elsősorban egyházi ruhákat varrt, ahogyan korábban is ezzel kereste kenyerét. Dolgozott a ruszti, a széplaki és bozi templomnak is. A szabók céhe azonban panaszt tett ellene, hogy keresetüket kisebbíti, kérték, hogy legalább vidéki mesternek iratkozzék be a céhbe. A remete azonban idős korára inkább a szegényházat választotta, ott halt meg 1789-ben. A remetelakot Oertl János Károly ügyvéd vásárolta meg. Ma az út mellett álló kicsiny kápolna emlékeztet a valaha a mögötte lévő kertben álló remeteségre.


A kápolnát 2001-ben vonták helyi védettség alá, 2010-ben a soproni önkormányzat a városplébániával közösen hozatta rendbe.


– A virágvölgyi Szent Kereszt-kápolna a városplébániához tartozik, igyekszünk gondját viselni – tudtuk meg Horváth Imre városplébánostól. –  Örömünkre szolgál, hogy ebben nagy segítséget kapunk a környéken lakóktól, akik rendszeresen ápolják, virággal díszítik a kápolnát. A legnagyobb gondot az okozza, hogy az építmény nagyon közel van az úthoz, így az oldalára ráverődik a víz, a sár, gyorsan átvizesedik, több figyelmet igényel a karbantartása. A rendszeres külső rendbetétel mellett tervezzük a kápolna belsejének festését is.

Kapcsolódó cikkek