Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ősszel is fontos, hogy figyeljünk otthonunk biztonságára

Vigyázzunk értékeinkre!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Szeptember elejével elkezdődött az iskola, de a nagy rohanásban ne feledkezzünk meg otthonunk biztonságáról sem! Zárjuk be a lakásajtót akkor is, ha csak elugrunk pár percre!

Minden iskolás gyereket nevelő családban megkezdődött a szep­­temberi „menetrend”: hajnalban kelés után rohanás az iskolába, majd a munkahelyre, vagy a ki­­csivel a bölcsibe–oviba. Ilyenkor is figyeljünk oda értékeinkre, főként otthonunk biz­­tonságá­ra, hogy ne érjen bennünket kel­­le­­metlen meglepetés! – figyelmeztet a szakember.

– Bár Sopron biztonságos vá­­rosnak tekinthető, ritkák a be­­surranásos esetek, az őszi reggeleken kiürülő lakások azért „vonzhatják” a tolvajokat – mond­­ta el a Soproni Té­­má­­nak Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Inkább ne kockáztassunk, mindig zárjuk kulcsra az ajtót, akkor is, ha csak rövid időre megyünk el otthonról, például elvisszük a gyereket az iskolába!

A kicsiket általában a szülők fuvarozzák, de a nagyobb gyerekek már maguk mennek reggelente iskolába és délután egyedül is indulnak haza. – Velük nem árt elbeszélgetni arról, hogy otthon és útközben hogyan lehetnek biztonságban. A pénztárcájukat, kulcsukat, telefonjukat ne tartsák a há­­titáskájuk külső zsebeiben, ahonnan könnyen kiemelhetők! Beszéljük meg velük, hogy ha egyedül vannak otthon, kiket engedhetnek be a lakásba, ha magunk nem vagyunk elérhetőek, baj esetén ki tud nekik segíteni! Tanítsuk meg nekik a se­­gélyhívó számokat is! Kérjük meg őket arra, hogy lehetőleg ne tudassák mindenkivel, hogy nincs otthon felnőtt a lakásban!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...